• Посилання скопійовано

Зміни, що вносяться до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій

Затверджені постановою КМУ від 08.10.2022 р. №1129 Чинні з 14.10.2022 р.

Суттєво. При придбанні легкових електромобілів, що підлягають першій держреєстрації в Україні, пенсійний збір не сплачують.

!  Покупцям легкових авто, операторам телекомунікацій

1. Абзац перший пункту 12 після слів «набувають право власності на легкові автомобілі» доповнити словами «(крім легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома)».

2. Пункти 15-12 — 15-15 викласти в такій редакції:

«15-12. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачують підприємства, установи та організації, фізичні особи, які користуються послугами мобільного зв’язку та не надають електронних комунікаційних послуг (далі — кінцеві користувачі послуг), а також постачальники електронних комунікаційних послуг, які надають послуги мобільного зв’язку кінцевим користувачам послуг безоплатно.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування не сплачується кінцевими користувачами послуг у разі відправлення (здійснення) благодійного електронно-комунікаційного повідомлення.

Терміни «послуги мобільного зв’язку», «радіозв’язок», «роумінг» вживаються в цьому Порядку у значенні, наведеному в Законі України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», а терміни «електронна комунікаційна послуга», «електронна комунікаційна мережа загального користування», «оператор електронних комунікацій», «постачальник електронних комунікаційних послуг», «пропуск трафіка» — у значенні, наведеному в Законі України «Про електронні комунікації».

15-13. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку не сплачується, якщо ними користуються річкові, морські, повітряні, космічні транспортні засоби, засоби наземного технологічного транспорту (у тому числі таксі), що мають стаціонарно вбудоване обладнання радіозв’язку, радіонавігації та радіоастрономії, яке не може бути відокремлено від таких засобів без втрати його технологічних або експлуатаційних якостей чи характеристик.

Не є об’єктом оподаткування:

транслювання програм радіостанціями та телевізійними станціями;

передавання або прийом інформації за допомогою радіозв’язку мережами відомчого чи технологічного зв’язку, що не мають автоматичної комутації з електронною комунікаційною мережею загального користування;

користування радіотелефонами та радіоподовжувачами, підключеними до номерів квартирних телефонів;

суми, які сплачуються одним постачальником електронних комунікаційних послуг іншому постачальнику, у тому числі іноземному, зокрема для компенсації вартості послуг з роумінгу (або покриття від’ємного сальдо взаєморозрахунків з роумінгу) як плата за пропуск трафіка, за доступ до електронної комунікаційної мережі, інфраструктури, засобів та/або послуг з метою їх використання для надання послуг кінцевим користувачам послуг або іншим постачальникам електронних комунікаційних послуг;

вартість послуг з відправлення (здійснення) благодійного електронно-комунікаційного повідомлення.

У разі отримання благодійного електронно-комунікаційного повідомлення суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування виходячи із суми коштів, які постачальник електронних комунікаційних послуг, що надає послуги мобільного зв’язку, перераховує неприбутковій організації, у тому числі благодійній організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальній громаді, зараховуються таким постачальником електронних комунікаційних послуг у рахунок зменшення поточних платежів з цього збору протягом поточного звітного періоду.

У рахунок зменшення поточних платежів із збору на обов’язкове державне пенсійне страхування протягом поточного звітного періоду зараховуються суми збору, сплачені до бюджету з частини авансів за послуги мобільного зв’язку, які були повернуті кінцевим користувачам послуг або використані ними для оплати товарів чи послуг, що не є послугами мобільного зв’язку.

15-14. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачується у розмірі 7,5 відсотка вартості будь-яких послуг мобільного зв’язку, сплаченої кінцевими користувачами таких послуг постачальнику електронних комунікаційних послуг, що їх надає, включаючи вартість вхідних та вихідних телефонних дзвінків, абонентну плату, плату за роумінг, суму страхового завдатку, авансу, зазначених у рахунку на оплату послуг мобільного зв’язку.

У разі продажу прав на тимчасове користування послугами мобільного зв’язку у вигляді магнітних карт, мікросхем або чипів об’єктом оподаткування є вартість їх продажу постачальником електронних комунікаційних послуг.

У разі коли постачальник електронних комунікаційних послуг надає послуги мобільного зв’язку кінцевому користувачу послуг безоплатно, об’єктом оподаткування є вартість таких послуг, визначена за звичайними розцінками (тарифами) такого постачальника електронних комунікаційних послуг, крім випадків надання послуг з відправлення (здійснення) благодійного електронно-комунікаційного повідомлення.

У разі коли оператор електронних комунікацій надає технічні засоби електронних комунікацій, споруди електронних комунікацій або електронну комунікаційну мережу в оренду (лізинг) або передає такі об’єкти для інших видів користування постачальнику електронних комунікаційних послуг, який надає послуги мобільного зв’язку кінцевим користувачам послуг, об’єктом оподаткування є тільки послуги мобільного зв’язку, які надаються таким постачальником зазначеним кінцевим користувачам послуг.

15-15. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачується платниками збору постачальнику електронних комунікаційних послуг одночасно з оплатою ними зазначених послуг. Постачальники електронних комунікаційних послуг перераховують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, якщо протягом робочого дня сума збору, яка обліковується:

дорівнює або перевищує 1000 гривень, — не пізніше ніж наступного робочого дня;

менша ніж 1000 гривень, — не пізніше того робочого дня, коли сума збору становитиме 1000 гривень.

Документом, що підтверджує сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку, є платіжне доручення постачальника електронних комунікаційних послуг про перерахування суми збору на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства».

3. Пункт 15-16 виключити1.

4. У пункті 16 слова «з надання послуг стільникового рухомого зв’язку» замінити словами «з послуг мобільного зв’язку».

5. Друге речення абзацу другого пункту 18 виключити2.

1 15-16. У разі повернення оператором стільникового рухомого зв’язку користувачу (споживачу) невикористаних ним коштів (частки) за попередньо оплачені послуги стільникового рухомого зв’язку, які він не отримував, оператор одночасно зобов’язаний відшкодувати користувачу (споживачу) відповідну суму (частку) збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з вартості невикористаних послуг стільникового рухомого зв’язку, яка була сплачена платником збору оператору одночасно з попередньою оплатою ним відповідних послуг. Сума збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, яку оператор протягом дня відшкодував користувачам (споживачам) згідно з цим пунктом, компенсується оператору шляхом зменшення поточних платежів із зазначеного збору, які оператор перераховуватиме до бюджету в наступні робочі дні згідно з пунктом 15-15 цього Порядку. — Прим. ред.

2 Відшкодування сум збору на обов’язкове державне пенсійне страхування у разі повернення оператором стільникового рухомого зв’язку користувачу (споживачу) невикористаних ним коштів (частки) за попередньо оплачені послуги стільникового рухомого зв’язку, які він не отримував, здійснюється відповідно до пункту 15-16 цього Порядку. — Прим. ред.

6. У пункті 19:

1) в абзаці другому слова «Оператори стільникового рухомого зв’язку» замінити словами «Постачальники електронних комунікаційних послуг», а слова «послуг стільникового рухомого зв’язку» — словами «послуг мобільного зв’язку»;

2) в абзаці сьомому слова «оператора стільникового рухомого зв’язку» замінити словами «постачальника електронних комунікаційних послуг».

7. Додаток 2 до Порядку викласти в такій редакції:

До змісту номеру