• Посилання скопійовано

Коментар до постанови КМУ від 12.10.2022 р. №1154

Що нового у порядку блокування ПН/РК?

Завдяки змінам, внесеним до Порядку №1165 Постановою №1154 (див. «ДК» №42-43/2022), реєстрацію ПН та РК зупинятимуть не тільки щодо складених ПН та РК, а й щодо поданих на реєстрацію. Також розширено коло «мінусових» РК, які підлягають моніторингу на відповідність критеріям ризиковості.

Як ми вже писали на сайті «ДК», Кабмін усе ж таки змінив Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (Порядок №1165). 13 жовтня текст Постанови №1154 з’явився на сайті Кабміну, а офіційне оприлюднення відбулося в «Урядовому кур’єрі» 14.10.2022 р.

А тепер розгляньмо ці зміни.

Згідно зі змінами, внесеними до Порядку №1165 Постановою №1154, не підлягатимуть моніторингу на відповідність критеріям ризиковості тільки розрахунки коригування, складені до податкових накладних на отримувача — платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику.

Тож більшість розрахунків коригування на зменшення підпадатиме під моніторинг.

Також внесено зміни до п. 6 Порядку №1165. Завдяки змінам реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування зупинятимуть не тільки щодо складених податкових накладних та розрахунків коригування, а й щодо поданих на реєстрацію.

На практиці це означатиме, що в разі реєстрації розрахунків коригування на зменшення покупцем — платником ПДВ ці розрахунки коригування можуть бути заблоковані.

Деталізовано умови неврахування таблиці даних

Згідно з новою редакцією п. 19 Порядку №1165 комісії ДПС зможуть приймати рішення про неврахування таблиці даних платника податку, що врахована в автоматичному режимі, у разі коли:

— щодо платника податку прийнято рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку (додаток 4), визначеним у пунктах 1 — 5 додатка 1;

— до контролюючого органу надійшла податкова інформація щодо невідповідності інформації, зазначеної в таблиці даних платника податку, видам економічної діяльності згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодам товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодам послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України, яка свідчить про надання платником податку недостовірної інформації в таблиці даних платника податку.

Зміни до критеріїв ризиковості

За першим критерієм ризиковості операцій ДПС перевіряє віртуальні залишки ризикових товарів і в разі перевищення товарів, що реалізуються, над залишками у 1,5 разу має право блокувати реєстрацію ПН. Перелік цих ризикових товарів дуже великий.

Але з урахуванням змін ДПС перевірятиме залишки не тільки ризикових, а й усіх товарів.

З Порядку №1165 вилучено норму щодо переважання в такому залишку (понад 50%) груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному вебсайті ДПС.

Нормативна база

  • Постанова №1154 — Постанова Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 р. №1154 «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».
  • Порядок №1165 — Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 р. №1165.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру