• Посилання скопійовано

Чи мають право фізичні особи — підприємці на податкову знижку?

Роз’яснення Глобинської ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області від 23.09.2022 р.

Суттєво. ФОПи не мають права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

!  ФОПам

Глобинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області повідомляє, що підпунктом 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового Кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ) визначено, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, — це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку на доходи фізичних осіб — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 ПКУ.

Відповідно до пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ заробітна плата для цілей розд. ІV ПКУ — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Отже, фізична особа — підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

До змісту номеру