• Посилання скопійовано

Чи можна відвантажити пальне з однієї АЗС на іншу свою ж АЗС без ПРК?

ФОП має дві АЗС, акцизні склади. Потрібно перевезти бензин А-95 1000 л з однієї АЗС на іншу своїм бензовозом (пересувний акцизний склад). Чи є це порушення касової дисципліни — відпуск бензину не через ПРК і відповідно не через РРО, а залишки будуть змінені вручну та складено внутрішній акт списання залишку для внутрішнього переміщення між двома акцизними складами?

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ — це, зокрема, будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного до акцизного складу чи до акцизного складу пересувного.

Операція з переміщення пального з однієї АЗС на іншу шляхом перевезення бензовозом є реалізацією пального з одного акцизного складу на інший через акцизний склад пересувний.

Відповідно до пп. 230.1.2 ПКУ акцизні склади, на території яких здійснюється виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізація пального, мають бути обладнані витратомірами-лічильниками на кожному місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованому на акцизному складі, та рівнемірами-лічильниками рівня таких товарів (продукції) у резервуарі.

Далі, відповідно до пп. 230.1.3 ПКУ розпорядники акцизних складів зобов’язані на кожному акцизному складі щодня (крім днів, в які акцизний склад не працює) формувати дані про фактичні залишки пального на початок та кінець звітної доби та про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального у розрізі кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД у літрах, приведених до температури 15° С. Для цього використовуються виключно дані витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників. Вручну відкоригувати ці дані не можна.

Як зазначено у пп. 230.1.2 ПКУ, паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки, встановлені на акцизних складах, на які є позитивні результати повірки або оцінка відповідності, проведені за законодавством, виконують функції витратомірів-лічильників.

Таким чином, відпуск пального з резервуара на АЗС повинен здійснюватися виключно через витратоміри-лічильники — через ПРК або через інший витратомір, якщо він установлений на місці відпуску пального. Відпускати пальне з резервуара на АЗС без використання витратоміра-лічильника не можна.

До касової дисципліни ця ситуація стосунку не має, це вимоги виключно ПКУ.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру