• Посилання скопійовано

Звільнення у вихідний день під час дії воєнного стану

Чи можна звільняти найманого працівника вихідним днем (неділя) під час дії воєнного стану? В ТОВ 6-денний робочий тиждень.

Чинне трудове законодавство не містить заборони щодо звільнення працівників у вихідний або святковий день. Але є деякі моменти.

При звільненні працівника має бути дотримано:

ст. 116 КЗпП стосовно проведення остаточного розрахунку в день звільнення;

ст. 47 КЗпП щодо видачі копії наказу про звільнення та внесення за бажанням працівника належного запису про звільнення до паперової трудової книжки.

Згідно з пп. 2.27 Інструкції №581 днем звільнення вважається останній день роботи.

1 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.1993 р. №58.

У ситуації, що розглядається, неділя не є робочим днем ані працівника, ані роботодавця (на підприємстві 6-денний робочий тиждень), тому провести звільнення днем, який не є робочим днем працівника, не можна! Позаяк бухгалтер не зможе цього дня провести працівникові остаточні виплати. В описаному випадку доречно звільнити працівника в суботу (або інший робочий день), дотримуючись вищезазначених норм КЗпП. Жодних винятків щодо звільнення працівників під час дії воєнного стану немає.

Якби працівник працював за графіком і неділя була б для нього вихідним днем, проте робочим для підприємства, згідно з графіком роботи, тоді працівника можна було би звільнити, не порушуючи законодавства та дотримуючись при цьому ст. 116 КЗпП, де, зокрема, уточнено: якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру