• Посилання скопійовано

Звільнення працівника через ЦЗ: дії роботодавця, який перебуває на окупованій території

Працівник звернувся до центру зайнятості із заявою про звільнення з підприємства 08.07.2022 р., бо немає зв’язку з керівництвом. Які дії підприємства, якщо воно тимчасово припинило свою діяльність, позаяк перебуває на окупованій території і не має можливості подавати звіти та звільняти працівників?

Так, є такий спосіб звільнення працівника, як припинення трудового договору через центр зайнятості. Цей спосіб стане у пригоді для внутрішньо переміщених осіб, які не змогли припинити трудовий договір згідно з п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 КЗпП, для набуття статусу безробітного.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону про ВПО1, внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання внаслідок або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

1 Закон України від 20.10.2014 р. №1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) відповідно до п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 КЗпП через неможливість продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного й отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору (абз. 2 ч. 4 ст. 7 Закону про ВПО).

Увага! Датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання заяви.

Отже, з огляду на зазначену в запитанні ситуацію, якщо працівник написав заяву 08.07.2022 р., то роботодавець має його звільнити 09.07.2022 р.

А центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це:

— роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними);

— територіальний орган Пенсійного фонду України;

— територіальний орган Державної податкової служби.

Отже, центр зайнятості повідомляє (у вищезазначений спосіб) роботодавця про припинення з ним працівником трудових відносин в односторонньому порядку, а також ПФУ та ДПС. Тож працівник з 09.07.2022 р. вважається звільненим. За роботодавцем залишається проведення остаточного розрахунку під час звільнення, видача відповідним чином оформленої трудової книжки (якщо працівника було прийнято до 10.06.2021 р.) та копії наказу про звільнення, подання звітності.

У разі проведення розрахунку в інші строки, ніж визначено ст. 116 КЗпП, роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

Несвоєчасний розрахунок зі звільненим працівником може призвести до штрафів, а саме:

— посадових осіб роботодавця можуть притягти до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 41 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 н. м. д. г. (від 510 до 1700 грн);

— до роботодавця можуть застосувати фінансову відповідальність у вигляді штрафу згідно зі ст. 265 КЗпП. У разі затримки розрахунку не більше ніж на місяць штраф становитиме 1 МЗП згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП. У разі затримки виплати більше ніж на один місяць — штраф 3 МЗП, установленої на момент виявлення порушення, згідно з абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Але! Позаяк роботодавець перебуває на окупованій території, це унеможливлює проведення розрахунку з працівником, тож вищезазначеного штрафу та нарахування середнього заробітку за час затримки під час воєнного стану роботодавець уникне, бо це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Проте звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасний розрахунок із працівником не звільняє його від обов’язку виплатити саму суму компенсації, щойно з’явиться можливість, видати заповнену трудову книжку, копію наказу про звільнення та подати об’єднану звітність.

До речі, штрафу за несвоєчасну сплату податків та подання звітності під час воєнного стану також не буде.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру