• Посилання скопійовано

ФОП на загальній системі не заповнює розділ II декларації про майновий стан і доходи з позначкою «довідкова»

Чи потрібно ФОП на загальній системі оподаткування зазначати доходи від провадження господарської діяльності та інші доходи в розд. ІІ податкової декларації про майновий стан і доходи з позначкою «довідкова» з додатком ЄСВ 1 для призначення пенсії чи призначення матеріального забезпечення, страхових виплат?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755‑VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

Згідно з п. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи — підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтвердні документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами — підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок її ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 р. №261 (далі — Типова форма №261).

Відповідно до п. 1 розд. III Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Інструкція), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 р. №783), у розділі І податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація), зокрема, заповнюються, але не виключно:

у рядку 1 позначкою «х» вказується тип декларації («звітна» або «звітна нова» або «уточнююча») та, за потреби, додаткова позначка «довідкова».

Декларація типу «звітна» або «звітна нова» із одночасним зазначенням додаткової позначки «довідкова» — це декларація, що подається фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) за себе за період до дати формування заяви на призначення пенсії або до дати настання страхового випадку;

у рядку 8 ставиться позначка «х», що свідчить про те, що декларація містить відомості про суми нарахованого єдиного внеску та передбачає заповнення додатків ЄСВ 1, або ЄСВ 2, або ЄСВ 3.

При цьому додаток ЄСВ 1 заповнюється в загальному порядку.

Враховуючи викладене, положеннями Інструкції не передбачено заповнення фізичною особою — підприємцем на загальній системі оподаткування розд. II декларації з позначкою «довідкова».

Водночас слід зазначити, що подання податкової декларації з типом «призначення пенсії» або «матеріального забезпечення, страхових виплат» з позначкою «довідкова» з додатком ЄСВ 1 не звільняє підприємця від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для податкового звітного періоду згідно з вимогами п. 177.5 ст. 177 ПКУ (за результатами календарного року), та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

Загальнодоступний інформаційний ресурс ДПС

До змісту номеру