• Посилання скопійовано

Штраф за неподання повідомлення про участь у МГК — 1 прожитковий мінімум за кожний день прострочення, але не більше 100

Які штрафні санкції застосовуються за неподання, несвоєчасне подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній або надання недостовірної інформації у ньому?

Відповідно до п. 120.3 ст. 120 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ) неподання платником податків, зокрема, повідомлення про участь у міжнародній групі компаній відповідно до вимог ст. 39 ПКУ —

тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, — у разі неподання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податків від обов’язку подання, зокрема, повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Неподання платником податків, зокрема, повідомлення про участь у міжнародній групі компаній після спливу 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати штрафу (штрафів), передбаченого п. 120.3 ст. 120 ПКУ, —

тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання, зокрема, повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Пунктом 120.5 ст. 120 ПКУ визначено, що надання недостовірної інформації, зокрема, в повідомленні про участь у міжнародній групі компаній — тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, — у разі надання недостовірної інформації в повідомленні про участь у міжнародній групі компаній.

Згідно з п. 120.6 ст. 120 ПКУ несвоєчасне подання платником податків, зокрема, повідомлення про участь у міжнародній групі компаній —

тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у  розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний календарний день несвоєчасного подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, але не більше 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Поряд з цим п. 11 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій (з урахуванням норм п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Загальнодоступний інформаційний ресурс ДПС

До змісту номеру