• Посилання скопійовано

За неведення / неналежне ведення обліку доходів і витрат незалежної профдіяльності — штраф 51 — 136 грн

Яка відповідальність передбачена за неведення та/або неналежне ведення обліку доходів і витрат за Типовою формою в паперовому та/або електронному вигляді ФО, яка провадить незалежну професійну діяльність?

Відповідно до п. 178.6 ст. 178 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ) фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність (далі — Типова форма), та Порядок її ведення (далі — Порядок №261) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 р. №261.

Пунктом 3 розд. ІІ Порядку №261 встановлено, що Типова форма зберігається у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, у якому здійснено останній запис.

Згідно зі ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні порушення від 7 грудня 1984 року №8073-Х зі змінами та доповненнями (далі — КУпАП) неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 прим. 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Враховуючи викладене, за неведення або неналежне ведення обліку доходів і витрат за Типовою формою в паперовому та/або електронному вигляді фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, притягується до адміністративної відповідальності.

Загальнодоступний інформаційний ресурс ДПС

До змісту номеру