• Посилання скопійовано

Чи потрібен РРО для продажу юрособою на ЄП продукції власного виробництва?

ТОВ — платник III групи ЄП займається виготовленням продукції власного виробництва. Чи може підприємство через касу (готівковий розрахунок) продавати свою продукцію? Чи потрібен РРО? Які документи потрібні від покупця (фізособи) для звітності підприємства?

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО1, підприємства всіх форм власності можуть не застосовувати РРО та/або ПРРО і розрахункові книжки під час здійснення торгівлі продукцією власного виробництва.

Звільнення не поширюється на:

— підприємства торгівлі та громадського харчування;

— підприємства, які займаються реалізацією технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Підприємство під час продажу продукції власного виробництва за готівку має проводити такі розрахунки через касу підприємства з оформленням ПКО і ВКО та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

Податківці у листі від 26.04.2021 р. №1739/IПК/99-00-07-05-01-06 (див. «ДК» №20/2021, коментар «ДК») зазначили, що Закон про РРО не містить визначення поняття «продукція власного виробництва» для потреб цього Закону.

Продукцією визнається будь-яка речовина, препарат або інший товар, виготовлений під час виробничого процесу (ст. 1 Закону №27362).

1 Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Закон України від 02.12.2010 р. №2736-VI «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Iз зазначеного вище можна дійти висновку, що до продукції власного виробництва може бути віднесена продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

Таким чином, якщо підприємство не належить до підприємств торгівлі та громадського харчування і не займається продажем технічно складних побутових виробів тощо, то воно має право проводити розрахунки за власну продукцію без РРО.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру