• Посилання скопійовано

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.09.2021 р. №3627/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Суттєво. При програмуванні в РРО алкогольної продукції для коктейлів або продажу на розлив слід забезпечити введення даних акцизної марки для відображення її реквізитів у чеку при відкупорюванні.

! Суб'єктам ресторанного господарства

Державна податкова служба України розглянула запит про надання індивідуальної податкової консультації з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) і в порядку ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Відповідно до запиту, Підприємець здійснює діяльність у кафе та у своїй діяльності використовує РРО.

Підприємець просить надати роз'яснення на такі питання.

Яке цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (рядок 9 фіскального чека) має міститись у фіскальному чеку при продажу алкогольних напоїв у кафе та ресторанах?

Яке цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (рядок 9 фіскального чека) має міститись у фіскальному чеку при продажу декількох алкогольних позицій, присутніх у цьому коктейлі?

Оскільки питання 1 та 2 по своїй суті є тотожними, відповідь надається одночасно.

Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265). Його дія поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Статтею 8 Закону №265 передбачено, що форма, зміст розрахункових документів, порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, а також форма та порядок подання звітності, пов'язаної із застосуванням РРО або програмних РРО чи використанням розрахункових книжок, встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Відповідно до п. 1 розділу I Положення про форму та зміст розрахункових документів / електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. №13 (далі — Положення №13), визначено, що форми і зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, які в обов'язковому порядку мають надаватися особам, які отримують або повертають товар, отримують послуги або відмовляються від них, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням Iнтернету, при здійсненні розрахунків суб'єктами господарювання для підтвердження факту: продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів у сфері торгівлі, ресторанного господарства та послуг; здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, якщо такі операції виконуються не в касах банків; здійснення операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, мають відповідати його вимогам.

Відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 08.06.2021 р. №329 «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних документів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.06.2020 р. за №832/36454 (далі — Наказ №329), внесено зміни до форми та змісту розрахункових документів.

Наказ №329 стосується виключно наявності, з 01.10.2021 року, у фіскальному касовому чеку, які формуються всіма без виключення програмними РРО/РРО, цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (рядок 9).

Враховуючи викладене, обов'язок зазначати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої визначено Наказом №13, у редакції Наказу №329.

Крім того, п. 3 розділу II Наказу №13 передбачено, що рядки чека повторюються відповідно до кількості різних найменувань товарів (послуг), які оплачені за одним касовим чеком.

Законом України від 16 липня 1999 року №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначено, що одним з обов'язкових реквізитів первинних документів є зміст, обсяг та одиниця виміру господарської операції. Для товарів це буде їх найменування, кількість та їх одиниця виміру.

Пунктом 11 ст. 3 Закону №265 встановлено обов'язок суб'єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО/програмні ПРРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Отже, для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО/програмних РРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару, з обов'язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканера) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Враховуючи зазначене, при програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів або продажу на розлив, слід забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкупорюванні, в межах отримання першої порції для приготування коктейлю або продажу на розлив.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер, діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації, і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру