• Посилання скопійовано

Податок на прибуток за рекламу в Facebook, Instagram та TikToк

Якщо ФО, ФОП або ТОВ сплачує за рекламу в соцмережах, які не мають офіційного представництва на території України, в якому з випадків потрібно платити податок на прибуток? I чи виникає обов'язок сплачувати ПДВ? Які ще додаткові податки мені слід сплатити в разі використання таких послуг та як їх правильно оплачувати? Як декларувати такі податки?

Платниками податку на прибуток є всі СПД-резиденти, які отримали послугу від іноземної компанії на території України, у тому числі підприємці, які є платниками єдиного податку (п. 133.1, 297.5 ПКУ). Крім звичайних фізосіб, які проводять оплату нерезиденту за розміщення своєї реклами з особистої картки, — тоді обов'язку сплати податку з доходів нерезидента у вигляді рекламних послуг не виникатиме.

Відповідно до пп. 141.4.6 ПКУ, резиденти, у тому числі ФОПи, фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб'єкти господарювання (юрособи чи ФОПи), які обрали спрощену систему оподаткування, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний кошт.

Тобто в разі поширенні реклами податок на прибуток треба сплачувати понад виплачений дохід нерезиденту: це оплата послуг плюс податок.

Сплатити податок треба одночасно з виплатою доходу нерезидентові (пп. 141.4.2 ПКУ). Правила міжнародних договорів про запобігання подвійного оподаткування щодо повного/часткового звільнення від податків доходів нерезидентів із джерелом походження в Україні не застосовуються, позаяк податок резидент сплачує за власний кошт (ЗIР, підкатегорія 102.16).

Крім того, платники податку мають подати у встановлені строки декларацію з податку на прибуток:

— юрособи (квартальники) — протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, півріччя, трьох кварталів (пп. 49.18.2 ПКУ);

— ФОПи — за звітний рік, в якому здійснювалася виплата такого доходу, протягом 60-ти календарних днів, наступних за звітним роком (пп. 49.18.6 ПКУ).

У декларації з податку на прибуток такий податок зазначають у рядках 23 — 25, а також у рядку 21 таблиці 1 додатка ПН.

У разі отримання від нерезидента послуг, місцем поставки яких є митна територія України, відповідальним за сплату ПДВ з таких послуг є резидент — одержувач послуг (п. 180.2 ПКУ).

Місцем постачання рекламних послуг, згідно з пп. «б» п. 186.3 ПКУ, вважається місце, де одержувач цих послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або місце його постійного/переважного проживання.

Згідно з п. 208.2 ПКУ, отримувач послуг від нерезидента нараховує ПДВ за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ.

На підставі пп. «б» п. 185.1 та п. 208.2 ПКУ такі послуги є об'єктом оподаткування ПДВ за основною ставкою — 20%. Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку з послуг, що постачаються нерезидентами, є їх отримувач (п. 180.2 та 208.2 ПКУ).

При цьому, відповідно до п. 208.1 ПКУ, встановлений вище обов'язок нарахування ПЗ з ПДВ при отриманні послуг від нерезидента поширюється на осіб, яких зареєстровано як платники податку, чи будь-яких інших осіб-резидентів — суб'єктів господарювання (редакція ПКУ, чинна з 23.05.2020 р.).

Водночас, якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника податку, то податкова накладна не складається (п. 208.4 ПКУ). Проте, незважаючи на те що такі особи не складають і не реєструють ПН, вони подають Розрахунок податкових зобов'язань (п. 7 розділу I Порядку №211) не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, в якому отримано послуги. Розрахунок подають до контролюючого органу тільки за той звітний (податковий) період (календарний місяць), в якому такі послуги отримано.

1 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21.

Тобто ФОП — отримувач таких послуг має нарахувати і сплатити ПДВ (до 10 числа місяця, наступного за місяцем отримання послуг) зі суми таких послуг і подати за відповідний місяць Розрахунок суми податкових зобов'язань (без права на ПК з ПДВ за такою операцією).

Платнику ПДВ потрібно скласти податкову накладну й зареєструвати її в Реєстрі податкових накладних. Потім відобразити операцію у складі податкових зобов'язань звітного місяця і подати податкову декларацію за загальними правилами. Оплату за рекламні послуги показують у декларації з ПДВ у рядках 6 та 13.

Сплачувати інші податки з оплати рекламних послуг, що надаються нерезидентом, формувати та подавати інші звіти не потрібно.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру