• Посилання скопійовано

Зменшення СК з виплатою частки і подальше придбання часток у засновника

ТОВ має одного засновника, СК — 1,5 млн грн — повністю сплачений. Планується зменшити СК на 300 тис. грн, виплативши засновникові кошти. Відтак засновник продасть 31% (372 тис. грн) і 20% (240 тис. грн) корпоративних прав на СК, які залишилися, двом іншим учасникам. Які особливості оподаткування ТОВ і учасників за такими операціями?

Кілька слів про бухоблік ТОВ

На момент прийняття рішення про зменшення СК, з виплатою частки засновникові, в обліку роблять проведення: Д-т 452 К-т 672 — 300000 грн.

Перераховано кошти засновникові: Д-т 672 К-т 311 — 300000 грн.

Зменшено СК на суму виплаченої частки на дату держреєстрації зменшення СК: Д-т 401 К-т 452.

А от продаж засновником частки корпоративних прав іншим учасникам в бухобліку ТОВ не відображається. Хіба що в аналітичному обліку буде змінено склад учасників.

Чи впливає зазначена операція на податковий облік ТОВ?

Ні, не впливає на оподаткування цими податками:

— податком на прибуток;

— єдиним податком груп 3 чи 4;

— ПДВ.

Чи буде інвестиційний прибуток засновника при зменшенні СК ТОВ?

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ до продажу інвестиційного активу прирівнюються в тому числі операції з повернення платникові податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним (або особою, в якої інвестиційний актив був придбаний прямо чи опосередковано) до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента, зменшення статутного капіталу такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юрособи-резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права (пп. 170.2.2 ПКУ).

Iнвестиційний прибуток розраховується як додатна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається зі суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для потреб оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій відображає загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

У ситуації, яку ми розглядаємо, СК зменшено на 300000 грн. I таку саму суму засновникові виплачено. Отже, результат операцій з інвестиційними активами буде нульовий. Тобто не буде ані збитку, ані прибутку, тож ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) платити не потрібно. Звісно, за умови що засновник має первинні документи, які підтверджують внесення коштів чи іншого майна до СК на суму 300000 грн. Адже витрати дозволяється відображати лише за наявності підтвердних документів на формування СК.

У цій ситуації за наслідками року, в якому засновникові виплачено суму зменшення, ця фізособа має подати до податкової декларацію, зазначивши в ній доходи і витрати, які у підсумку дадуть нульовий прибуток.

Водночас юрособа (ТОВ), яка повернула кошти, має показати таку виплату у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «112». Таким чином, юрособа податків не утримує.

Оподаткування при продажу засновником частки належних йому корпоративних прав іншим фізособам

За умовами наведеної у запиті ситуації у засновника залишається корпоративне право (КП) в розмірі 1200000 грн. Але 31% і 20% КП він продає за номінальною вартістю двом іншим фізособам. Продаж КП також є продажем інвестиційного активу, і в цій ситуації діють ті самі правила оподаткування, що їх наведено вище.

Але позаяк КП продається за номіналом, об'єкта оподаткування (інвестиційного прибутку) немає. Адже доходи і витрати є рівними. Тому й ПДФО і ВЗ сплачувати не потрібно.

Тут також засновник подає до ДПС за наслідками року, коли відбувся продаж, декларацію про майнове становище і доходи, зазначивши в ній доходи і витрати, які у підсумку дадуть нульовий прибуток.

Якщо зменшення СК з виплатою частки і продаж частки КП іншим фізособам відбуваються в одному році, то всі ці операції відображаються в одній декларації. Тобто в такій декларації будуть відображені як загальні доходи: 912000 грн (300000 + 372000 + 240000), так і витрати в такій самій сумі.

Фізособи, які придбали частки, мають зберігати документи, за якими вони їх придбали. Це буде як відповідний договір, акт приймання-передачі частки, так і документ, за яким здійснено оплату, наприклад квитанція банку тощо. Адже, якщо надалі такі фізособи продаватимуть частки, ці документи підтверджуватимуть витрати.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру