• Посилання скопійовано

Як складати ПН при прийманні оплати післяплатою та через Приват24

Підприємство, платник ПДВ, постачає товари кінцевим споживачам з післяплатою, а також за передоплатою через Приват24. Якою датою складати ПН? Як та коли відображати в обліку надходження коштів?

Згідно з п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата відвантаження товарів.

Післяплата

У ПКУ немає визначення, що вважати відвантаженням товару, проте, як зазначали податківці в IПК від 26.04.2019 р. №1874/6/99-99-15-03-02-15/IПК (і це вже усталена позиція), з метою оподаткування ПДВ при здійсненні операцій з постачання товарів, оплата за які не відбулася і постачальник не визначає податкові зобов'язання за касовим методом, датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ вважається дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцеві, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю цього товару в будь-який спосіб (перевезення, пересилання тощо).

Отже, у разі постачання товару з післяплатою ПН складають на дату передачі товару перевізникові (у зазначеному випадку — «Нова Пошта»). Якщо покупець не оплачує і повертає товар, то датою отримання назад від перевізника товару постачальник складає РК до складеної раніше ПН із причиною коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів».

Облік доходу від продажу товару поштою з урахуванням комісії поштового оператора ми докладно розглянули у статті «Товари — поштою» у «ДК» №30/2017.

Передоплата

Що ж до оплати через Приват24, то тут усе набагато простіше. Позаяк у запитанні зазначено, що підприємство працює з кінцевими покупцями за передоплатою, то дата зарахування коштів на банківський рахунок підприємства і є першою подією, на дату якої підприємство визнає ПЗ з ПДВ. Тобто немає значення, коли покупець фактично здійснив оплату, — подією для нарахування ПЗ з ПДВ є дата отримання коштів на рахунок підприємства (якщо постачання товару не відбулося раніше). В обліку таку операцію відображають саме датою фактичного надходження коштів на рахунок підприємства за допомогою запису Д-т 311 К-т 361.

Про те, як обліковувати надходження коштів наступного дня, ми писали у статті «Переказ коштів еквайром — окрема операція» у «ДК» №32/2021.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру