• Посилання скопійовано

Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору

Підприємство — платник податку на прибуток отримало послуги у 2020 р. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акта-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату слыд провести ці зміни у бухобліку? Чи уточнювати показники звітності за 2020 рік?

Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Після укладення договору зміна ціни допускається тільки у випадках та на умовах, установлених самим договором або законом (ч. 2 ст. 632 ЦКУ). Після виконання договору зміна ціни не дозволяється (ч. 3 ст. 632 ЦКУ), проте зміна умов договору можлива лише за згодою сторін (ч. 1 ст. 651 ЦКУ). Як правило, перегляд сторонами договірної ціни оформляється додатковою угодою до договору, в якій зазначається нова ціна послуг і наводиться обґрунтування причин її зміни.

Під час здійснення первісної господарської операції — приймання-передачі послуг за первісною ціною первинний документ (акт) було оформлено правильно, адже ціна відповідала умовам укладеного договору. Тож, якщо згодом вартість послуг після їх надання змінюється, первинний документ — акт, оформлений під час надання послуг за первісною ціною, не можна вважати складеним із помилкою.

Якщо згодом виникнуть підстави для зміни ціни, цей факт документують новим первинним документом. Чинні нормативні документи, що регулюють бухгалтерський облік, не містять вказівок щодо документування факту зміни вартості раніше відвантажених товарів або наданих послуг, — адже нормами цивільного законодавства це не передбачено. У будь-якому разі оформлення документа на зміну ціни не передбачає обов'язку коригування первинних документів, якими задокументовано первісне надання послуг.

Зміна ціни товару є окремою подією, яка потребує оформлення відповідним первинним документом. Таким документом може бути акт про встановлення нової ціни, що на підставі змін до договору (або інших підставах зміни ціни) складається сторонами. Це й було зроблено за умовами запитання.

Отже, підставою для зміни ціни є зміни, внесені до первісного договору, та первинний документ, яким зафіксовано власне факт зміни ціни. Зміну ціни в бухобліку відображають датою документування таких змін.

За умовами запитання, витрати в отримувача послуг сторнуються у травні 2021 р. на підставі акта коригування ціни. Відповідно, вони впливають на фінрезультат півріччя 2021 р. або річного звітного періоду 2021 р. — залежно від того, який звітний період застосовує отримувач послуг. Зміна ціни у 2021 р. не впливає на показники фінансової та податкової звітності за 2020 рік.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру