• Посилання скопійовано

Як виплатити декретні, якщо жінка продовжує працювати?

Чи обов'язково оформляти декретну відпустку та проводити відповідні виплати працівниці — директору ТОВ, яка одночасно є і його власником, якщо вона офіційно в декрет не збирається? На що надалі може вплинути таке неоформлення?

Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону №11051, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

1 Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1 — 3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно, та надається вона застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 31 Закону №1105, підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Саме з дати настання страхового випадку у застрахованої особи виникає право на зазначену допомогу.

Скористатися своїм правом на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами або продовжувати ще деякий час працювати, застрахована особа вирішує особисто.

У разі якщо жінка надалі забажає все ж таки піти в таку відпустку, то допомогу по вагітності та пологах може бути призначено комісією із соціального страхування підприємства лише за дні фактичної відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

У цьому разі підтвердженням того, що жінка протягом відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами працювала, будуть належним чином оформлений табель обліку робочого часу, нарахована заробітна плата, відповідно нарахований/перерахований ЄСВ та утримані/перераховані податки (ПДФО та ВЗ) й своєчасні подані звіти.

У разі непроведення (відмови) роботодавцем виплати допомоги по вагітності та пологах працівниця має право на підставі статей 55, 124 Конституції України, статей 232, 238 КЗпП та ст. 17 Закону №1105 звернутися безпосередньо до суду, подавши заяву на роботодавця в порядку, визначеному ЦПКУ.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру