• Посилання скопійовано

Як подати заяву для застосування ПСП?

Як працівник заповнює заяву на застосування ПСП залежно від розміру пільги? За яких граничних обсягів доходу застосовується ПСП?

Шаблон заяви, яку має подати працівник своєму роботодавцю для отримання ПСП, можна знайти в розділі «Бланки».

Зокрема, у заяві слід зазначити:

— пункт ПКУ, яким передбачено надання конкретного виду пільги;

— перелік документів, що надаються разом із заявою для отримання ПСП відповідного розміру. Перелік документів, які необхідно подати разом із заявою для отримання кожного виду ПСП, наведено в розділі «Довідники»;

— П. I. Б., дату та підпис працівника.

Тобто заява у всіх випадках заповнюється однаково з різницею лише у номері підпункту (пп. 169.1.1 — 169.1.4 ПКУ), згідно з яким надається конкретний вид ПСП, та переліку документів, які подаються разом із заявою.

Граничний розмір доходу для застосування ПСП

Майже для всіх категорій ПСП граничний обсяг доходу для її застосування у 2020 році становить 2940 грн. Виняток становлять лише ПСП за пп. 169.1.2 ПКУ та пп. «а» і «б» пп. 169.1.3 ПКУ. У таких випадках граничний обсяг доходу для застосування ПСП розраховується як 2940 грн, помножені на кількість дітей.

Наприклад, якщо в сім'ї особи три дитини, то один із батьків має право на ПСП у розмірі 3153 грн за умови, що сума його доходу за цим місцем роботи не перевищує 8820 грн.

Право на ПСП виникає у працівника починаючи з місяця, в якому було подано відповідну заяву (це може бути і місяць прийняття на роботу). У місяці звільнення роботодавець також застосовує ПСП до доходу працівника, проте необхідно враховувати, що грошова компенсація за невикористану відпустку включається до складу місячного доходу з метою застосування ПСП.

Таким чином, ПСП у 2020 році може бути застосована у разі, якщо сума доходу фізособи за цим місцем роботи не перевищує 2940 грн (або ж 2940 х кількість дітей у визначених випадках). Наприклад, це може бути неосновне місце роботи або випадки, коли працівник працює неповний робочий день.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру