• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога працівнику при народженні дитини: що з податками?

Підприємство за заявою працівника планує надати йому матеріальну допомогу при народженні дитини. Який порядок оподаткування її ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Колективного договору на підприємстві немає.

На жаль, ані ПКУ, ані Перелік №11701 не містять роз'яснень щодо критеріїв класифікації наданої матдопомоги як систематичної чи одноразової.

Однак податківці в IПК від 26.09.2017 р. №2052/6/99-99-13-02-03-15/IПК (див. «ДК» №41/2017) роз'яснювали: якщо виплату матеріальної допомоги передбачено положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку в місяці, в якому здійснено її фактичне нарахування.

Тобто в такому разі допомога має систематичний характер. Тому вважаємо, що саме трудовий (колективний) договір, в якому передбачено матеріальна допомога при народженні дитини, є основною підставою класифікувати матеріальну допомогу систематичною, яка надається всім чи більшості працівників.

В умовах запитання зазначено, що колективного або трудового договору на підприємстві немає. Також передбачено, що працівник для отримання матеріальної допомоги звертається до керівника з проханням. А керівник, своєю чергою, може й відхилити таке прохання, позаяк це його право, а не обов'язок як роботодавця (якби це було передбачено колективним (трудовим) договором, то надати таку матеріальну допомогу він був би зобов'язаний).

Крім того, якщо звернутися до Iнструкції №52, то до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці, належать:

соціальні допомоги та виплати за рахунок коштів підприємства, встановлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, при народженні дитини, сім'ям із неповнолітніми дітьми) (п. 3.4);

матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку зі сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (п. 3.31).

1 Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170.

2 Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.

Тобто якщо класифікувати таку допомогу як незарплатну згідно з Iнструкцією №5, то це має бути або матдопомога безпосередньо на народження дитини, або ж матеріальна допомога у зв'язку зі сімейними обставинами (без умови встановлення її трудовим договором).

Таким чином, якщо виходити з роз'яснення податківців, вважаємо, що описана у запитанні матеріальна допомога при народженні дитини не включається до фонду оплати праці (тобто не прирівнюється до заробітної плати). Проте, на думку автора, найбезпечнішим варіантом буде надання нецільової благодійної допомоги.

ПДФО та ВЗ

Як роз'яснювали рівненські податківці1, якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їхніми заявами у зв'язку з особистими обставинами, яка має разовий характер, наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб, то її оподаткування регулюється п. 170.7 ПКУ.

Згідно з абз. 1 пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2020 році — 2940 грн). Сума перевищення допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою 18%.

Аналогічно з наданої допомоги утримується і військовий збір за ставкою 1,5%.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №42, сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознакою доходу «169».

1 Роз'яснення ГУ ДПС у Рівненській області від 21.12.2019 «Коли матеріальна допомога не оподатковується».

2 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці».

Згідно з п. 1 Переліку №1170, до видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, належать, зокрема:

соціальні допомоги та виплати, встановлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, при народженні дитини, сім'ям із неповнолітніми дітьми тощо);

матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку зі сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

До речі, у другому варіанті про допомогу при народженні дитини не йдеться. Проте позаяк, як було зазначено вище, таку допомогу (як при народженні дитини, так і у зв'язку зі сімейними обставинами) можна вважати незарплатною, то нараховувати ЄСВ не потрібно.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру