• Посилання скопійовано

Відображення у Звіті з ЄСВ переведення працівника на іншу посаду

Вчитель історії переводиться на посаду директора зі збереженням педагогічного навантаження. Як зазначати таке переведення в таблиці 5 звіту по ЄСВ? Чи робити запис у трудовій книжці?

Найперше — працівника переводять на нову посаду директора (з посади вчителя на посаду директора).

Поряд із цим обов'язки вчителя працівник може виконувати в порядку:

1) суміщення;

2) сумісництва.

Суміщення посад передбачає одночасне виконання обов'язків. Тимчасом як сумісництво передбачає, що обов'язки за посадами, що обіймаються, працівник виконуватиме в різний час (наприклад, з 8.00 до 10.00 він виконує роботу вчителя, а з 10.00 до 18.00 — роботу директора).

В обох випадках посада як директора, так і вчителя історії має передбачатися штатним розписом, і посада, яка суміщатиметься, має бути вакантна.

Варіант 1. Основна посада директор, обов'язки вчителя за суміщенням.

Саму зміну посад (з учителя на директора) оформлююють обов'язково, у звичайному порядку, про що ми сказали вище.

Разом з тим наказом роботодавця оформляють суміщення професій (посад).

Позаяк працівник обійматиме свою нову основну посаду, записи про те, що він суміщатиме обов'язки за попередньою посадою, до особової картки працівника та трудової книжки не вносять.

Таблицю 5 щодо суміщення заповнювати не потрібно.

Варіант 2. Дві посади — директор (основна) і вчитель (сумісництво).

Саму зміну посад (з учителя на директора) оформлююють обов'язково, у звичайному порядку (див. вище).

Водночас наказом роботодавця оформлююють сумісництво. Тобто у працівника з'являється друга посада, і він працюватиме на двох посадах в одного роботодавця. Це має назву внутрішнього сумісництва.

Запис про роботу за сумісництвом, за бажанням працівника, вносять до трудової книжки за основним місцем роботи на підставі довідки з місця роботи за сумісництвом. Відповідно, при внутрішньому сумісництві довідка не потрібна — роботодавець має власні внутрішні розпорядні документи (наказ про призначення на посаду за сумісництвом).

За п. 2.14 Iнструкції про порядок ведення трудових книжок працівників (затверджена наказом Мінпраці та Мін'юсту від 29.07.93 р. №58) роботу за сумісництвом у трудовій книжці працівника зазначають окремим порядком.

Наразі податківці вимагають: інформацію про внутрішніх сумісників у таблиці 6 звіту за формою №Д4 зазначають двома рядками: «з трудовою книжкою» та «без трудової книжки».

Про таблицю 5 вони не кажуть, але й так зрозуміло, що в ній доведеться відобразити окремими рядками і переведення на іншу посаду, і призначення на другу посаду за сумісництвом.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру