• Посилання скопійовано

Щодо трактування поняття критерію «не були у використанні» для нарахування амортизації необоротних активів

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.11.2020 р. №4629/IПК/99-00-05-05-02-06

Щодо трактування поняття критерію «не були у використанні» для нарахування амортизації необоротних активів

Суттєво. ОЗ, що не були у використанні з метою нарахування амортизації згідно з п. 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, слід вважати нові ОЗ, які не були відображені в обліку у складі ОЗ раніше.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України розглянула запит стосовно трактування поняття критерію «не були у використанні» для нарахування амортизації необоротних активів та, керуючись ст. 52 Податкового Кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє таке.

Як зазначено у зверненні, в інформаційному листі ДПС №12 надано пояснення критерію «не були у використанні», а саме:

основні засоби мають одночасно відповідати таким вимогам:

введені в експлуатацію платником податків у межах одного з податкових (звітних) періодів, з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року;

використовуються у власній господарській діяльності платника податків;

є «новими» саме для такого платника податків, що в контексті ст. 138 Кодексу означає, що такі необоротні активи не були відображені в обліку у складі основних засобів раніше.

Платник просить надати роз'яснення критерію «не були у використанні».

Закон України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» доповнив підрозділ 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу п. 43-1, а саме, при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів одночасно відповідати таким вимогам:

введені в експлуатацію платником податків в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року;

не були у використанні.

Таким чином, основними засобами, що не були у використанні з ціллю нарахування амортизації згідно з п. 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, слід вважати нові основні засоби платника податків, що в контексті ст. 138 Кодексу означає, що такі необоротні активи не були відображені в обліку у складі основних засобів раніше.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру