• Посилання скопійовано

ОЗ повністю замортизовані: чи треба їх дооцінювати?

ТОВ на загальній системі оподаткування має на балансі вантажні авто, які повністю замортизовані. Але їх надалі експлуатують. Чи можна не забирати ці авто з балансу і відображати витрати на їх експлуатацію? Чи обов'язково їх дооцінювати?

Щодо списання авто (ОЗ) з балансу

Відповідно до п. 33 П(С)БО 7 «Основні засоби» об'єкт ОЗ вилучають з активів (списують з балансу) у разі:

— його вибуття внаслідок безоплатної передачі або

— невідповідності критеріям визнання активом.

Iнших підстав для списання з балансу немає. Таким чином, якщо авто з нульовою залишковою вартістю (повністю замортизовані) використовують у господарській діяльності, підстав для їх списання з балансу немає.

Якщо ж ОЗ перебувають на балансі і підприємство їх експлуатує, несе відповідні витрати, такі витрати відносять в обліку до складу відповідних витрат — загальновиробничих, адміністративних, на збут (див. п. 15.4, 18, 19 П(С)БО 16 «Витрати»).

Щодо дооцінки

Відповідно до п. 16 П(С)БО 7 «Основні засоби» підприємство може переоцінювати об'єкт ОЗ, якщо залишкова вартість цього об'єкта істотно відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу.

Розмір істотності підприємство визначає у власній обліковій політиці. Відповідно до пп. 2.20.1 Методрекомендацій №6351 пропонується розмір істотності — до 10% справедливої вартості активу. Але у випадку з нульовою залишковою вартістю, якщо справедлива вартість більша від нуля, то залишкова вартість завжди істотно відрізнятиметься від справедливої. Тож у випадку з нульовою залишковою вартістю підприємство може переоцінювати об'єкт ОЗ.

Може, але не зобов'язане

Якщо підприємство все ж таки переоцінить авто, воно мусить переоцінити й решту об'єктів групи ОЗ, до яких належить авто, тобто які обліковуються на субрахунку 105. I надалі має завжди проводити переоцінку всіх об'єктів цієї групи.

Якщо підприємство вирішить зробити переоцінку авто (ОЗ)

У такому разі воно додає справедливу вартість до первісної (переоціненої), як того вимагає п. 17 П(С)БО 7 «Основні засоби». Визначати справедливу вартість з метою переоцінки ОЗ повирнен професійний оцінювач (див. ст. 7 Закону про оцінку2. Тому підприємство має укласти з ним договір, сплатити за оцінку й отримати Звіт про оцінку майна (ст. 12 Закону про оцінку). Поряд із цим обов'язково визначаються залишкова вартість, строк використання, метод амортизації. Процедуру переоцінки здійснює комісія, призначена керівником підприємства, оформляючи при цьому акт переоцінки ОЗ, до уваги можна взяти форму згідно з наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. №818.

1 Методичні рекомендації щодо облікової політики підприємства, затверджені наказом Мінфіну від 27.06.2013 р. №635.

2 Закон України від 12.07.2001 р. №2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Дооцінку авто відображають проведенням: Д-т 105 К-т 411

Надалі на дооцінені авто в загальному порядку нараховують амортизацію (Д-т 23, 92, 93 тощо К-т 131). Паралельно можна списувати дооцінку до складу нерозподіленого прибутку: Д-т 411 К-т 441. Або списувати дооцінку одноразово при вибутті авто зі складу активів згідно з п. 21 П(С)БО 7 «Основні засоби».

У податковому обліку податку на прибуток згідно з п. 138.2 ПКУ для дооцінки передбачено податкову різницю, яка зменшує фінансовий результат до оподаткування. Але стосується вона тільки суми дооцінки у межах попередньо віднесеної до витрат уцінки. Тобто якщо раніше підприємство робило уцінку, віднісши суму уцінки до витрат, а потім здійснює дооцінку в межах такої уцінки, то тільки така дооцінка зменшує фінансовий результат. Якщо ж уцінка раніше не проводилася, то сума дооцінки не належить до податкових різниць.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру