• Посилання скопійовано

Як списати невикористані талони на пальне?

На підприємстві під час інвентаризації виявлено талони на паливо, строк дії яких минув. Як списати їх з балансу та відобразити в обліку? Які бухгалтерські проведення?

У разі придбання талонів підприємство обліковує їх на субрахунку 203 «Паливо» (цифри умовні):

Д-т 203 (талони на пальне) К-т 631 — 10000 грн (придбані талони);

Д-т 641 К-т 631 — 2000 грн (ПДВ у вартості придбання, який підприємство — платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту).

Як правило, у договорі з АЗС зазначають: якщо видані талони не використано протягом визначеного договором строку, підприємство втрачає право на отримання палива.

Тобто талони втрачають ознаки активів — ресурсів, контрольованих підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигід у майбутньому (див. ст. 1 Закону про бухоблік1).

А отже, талони має бути списано з балансу.

На підставі яких документів?

Списати можна на підставі інвентаризаційних документів у складі інвентаризаційної, звіряльної відомостей і протоколу інвентаризаційної комісії, в якому зазначають про те, що талони прострочені згідно з таким-то договором, і комісія пропонує списати їх з балансу.

Відповідно до п. 2 розд. IV Положення про інвентаризацію2 протокол інвентаризаційної комісії затверджує керівник підприємства протягом 5 робочих днів після завершення інвентаризації. Результати інвентаризації на підставі затвердженого протоколу інвентаризаційної комісії відображають у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності того звітного періоду, в якому закінчено інвентаризацію (п. 3 розд. IV Положення про інвентаризацію).

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. №879.

Отже, на підставі затверджених керівником підприємства інвентаризаційних документів талони списують з балансу:

Д-т 949 К-т 203 (талони на пальне) — 10000 грн;

Д-т 949 К-т 641 — 2000 грн (відкориговано ПДВ).

Позаяк талони не було використано у господарської діяльності, податковий кредит потрібно відкоригувати шляхом нарахування компенсувальних податкових зобов'язань, відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру