• Посилання скопійовано

Щодо складання та реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної після сплину 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної та коригування податкових зобов'язань постачальника

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 05.08.2020 р. №3209/IПК/99-00-05-06-02-06

Щодо складання та реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної після сплину 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної та коригування податкових зобов'язань постачальника

Суттєво. Покупець на дату повернення йому постачальником авансу (його частини), з дати сплати якого минуло 1095 днів, зобов'язаний визначити ПЗ з ПДВ на повернуту суму та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну ПН.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо складання та реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) розрахунку коригування до податкової накладної після сплину 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної та коригування податкових зобов'язань постачальника і, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платником податку у 2008 році було отримано попередню оплату (аванс) за роботи, що підлягали виконанню, і складено на покупця (замовника робіт) відповідну податкову накладну. У 2020 році на підставі судового рішення у зв'язку із неможливістю виконання таких робіт відбулося повернення частини отриманого авансу покупцю.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ встановлено, що об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Згідно з пунктами 201.1 і 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (пункт 201.7 статті 201 ПКУ).

Пунктом 192.1 статті 192 ПКУ визначено, що у разі, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (підпункт 192.1.1 пункту 192.1 статті 192 ПКУ).

При цьому розрахунок коригування може бути зареєстрований в ЄРПН лише у разі, якщо податкову накладну, до якої такий розрахунок коригування складено, зареєстровано в ЄРПН.

Результат перерахунку податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (пункт 192.3 статті 192 ПКУ).

Загальний термін позовної давності встановлено статтями 257 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) та 102 ПКУ тривалістю у три роки (1095 календарних днів). При цьому нормами ПКУ не передбачено виключень щодо визначення терміну позовної давності при реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, незалежно від обставин, за яких вони складаються.

Таким чином, якщо платником податку за операцією з постачання товарів/послуг було складено податкову накладну, але така податкова накладна з будь-яких причин не була зареєстрована в ЄРПН (у тому числі якщо така податкова накладна не підлягала обов'язковій реєстрації в ЄРПН), то у разі повернення коштів покупцю (отримувачу) платник податку — постачальник матиме право зменшити податкові зобов'язання лише після реєстрації в ЄРПН відповідного розрахунку коригування, який, своєю чергою, може бути зареєстрований в ЄРПН лише після реєстрації в ЄРПН податкової накладної, до якої він складений, та за умови, що з дати складання такої податкової накладної не минуло 1095 календарних днів.

Якщо з дати виникнення податкових зобов'язань та складання податкової накладної минуло 1095 календарних днів, розрахунок коригування до такої податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН, та, відповідно, підстави для зменшення податкових зобов'язань у платника податку — продавця відсутні. У такому випадку покупець на дату повернення йому постачальником авансового платежу (або його частини), з дати сплати якого минуло 1095 днів, зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ на суму зменшення компенсації вартості товару (частини авансового платежу, що повернута постачальником) за правилами, визначеними пунктом 198.5 статті 198 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру