• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 10.07.2020 р. №2773/6/99-00-07-05-02-06/IПК

Безконтактний продаж через Iнтернет та РРО

Питання, чи потрібно застосовувати РРО при продажу товарів (послуг) за допомогою Iнтернету, не дає спокою суб'єктам господарювання вже давно. Податківці наполягають, що у більшості випадків продавцям РРО потрібен. Але є винятки, і це безконтактний продаж, продаж товару (послуги) в електронному вигляді.

Оплата через платіжні системи

У разі розрахунків між покупцем та продавцем через платіжну систему оплата здійснюється через посередника — екваєра. Таким чином, застосування в розрахунках за допомогою Iнтернету платіжних систем — це інтернет-еквайринг.

Платіжна система

Платіжна система — платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними під час переказу коштів. Переказ коштів є обов'язковою функцією, що її має виконувати платіжна система.

То чим приймання платежів за допомогою платіжних систем відрізняється від звичайних безготівкових платежів? Перша очевидна різниця — застосування платіжних карток!

Оплата за допомогою платіжних систем:

— банківськими картками — електронними платіжними засобами (далі — ЕПЗ) на сайті продавця;

— через термінал, кошти від покупця зараховуються на рахунок продавця.

Оплата за безготівковим розрахунком:

— шляхом перерахування коштів з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця за виставленим рахунком (у цьому разі покупець не використовує ЕПЗ);

— готівкою через касу банку на поточний рахунок продавця.

Різні способи розрахунків вимагають від продавців врахувати норми Закону про РРО.

Розрахункові операції, які потребують застосування РРО

Якщо звернутися до визначення термінів у Законі про РРО, то:

розрахункова операція — це:

1) приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу);

2) у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця;

місце проведення розрахунків — це:

1) місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти;

2) місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо;

розрахунковий документ — документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг <...>, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених Законом про РРО, зареєстрований у встановленому порядку РРО або ПРРО чи заповнений вручну.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням ЕПЗ) при продажу товарів (послуг), зобов'язані (ст. 3 Закону про РРО):

1) проводити розрахункові операції на повну суму покупки (послуги) через РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;

2) надавати особі, яка отримує товар (послугу), включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням Iнтернету, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ.

Який розрахунковий документ у разі оплати ЕПЗ підтверджує факт продажу товарів (послуг)?

Як роз'яснює Нацбанк (лист від 28.11.2019 р. №57-0007/62082), квитанція, отримана при здійсненні розрахунку за допомогою ЕПЗ, не є розрахунковим документом у розумінні Закону про РРО та не підтверджує факту продажу товару (послуг), а лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ (власника платіжної картки).

У разі залучення посередника — платіжної системи — покупець отримує документ щодо підтвердження перерахування коштів і повинен мати ще один документ на підтвердження придбання товару (послуги). Якщо взяти до уваги оплату за безготівковим розрахунком, покупець отримує виписку з банку на підтвердження оплати і накладну щодо придбання товару (акт за послугою). Саме за такою схемою слід діяти й у разі оплати за допомогою платіжних систем. Покупець отримує квитанцію при здійсненні розрахунку та фіскальний чек РРО*, в якому буде позначено форму оплати ЕПЗ та суму коштів за цією формою оплати.

* Щодо інших методів розрахунків додатково див. «ДК» №32/2020, щодо реквізитів касового чека — «ДК» №29/2020.

Отже, доходимо висновку: якщо покупець здійснює оплату через Iнтернет, суб'єкт господарювання зобов'язаний застосовувати РРО на загальних підставах та забезпечити видачу чека РРО в місці отримання покупцем товарів (послуг).

Безконтактний продаж

Зверніть увагу: РРО не застосовується за відсутності фізичного контакту продавця та покупця. Що це означає?

Ось що кажуть стосовно цього податківці:

— якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад, отримання покупцем товарів (послуг) в електронній формі: електронні книги, комп'ютерні програми, коди, ліцензійні ключі в електронній формі тощо),то застосування РРО не є обов'язковим (IПК від 10.07.2020 р. №2773/6/99-00-07-05-02-06/IПК, див. «ДК» №35/2020);

— в інших випадках у разі безпосереднього отримання покупцем товарів (послуг) продавець зобов'язаний застосовувати РРО на загальних підставах та забезпечити видачу чека РРО в місці отримання покупцем товарів (послуг) (IПК від 04.08.2020 р. №3175/IПК/99-00-07-05-01-06, див. «ДК» №35/2020).

Отже, з огляду на роз'яснення податківців робимо висновок: при здійсненні розрахунків за товари (послуги) суб'єкти господарювання зобов'язані застосовувати РРО, у тому числі в разі здійснення розрахунків із використанням Iнтернету. Розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через Iнтернет видаються безпосередньо покупцю, де у фіскальному чеку позначено відповідну форму оплати. Iнший варіант для уникнення РРО: безготівкові форми розрахунків слід здійснювати шляхом переказу коштів з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця.

Водночас, якщо не визначено місце розрахунків, проведених на підставі рахунку в безготівковій формі за допомогою платіжних карток за товари (послуги) в електронній формі, РРО не використовується.

Iнтернет-комерція у ФОПа

ФОП — платник ЄП у разі готівкового продажу або застосування банківської платіжної картки не застосовує РРО, якщо це передбачено нормами ПКУ.

РРО не застосовуються:

— платниками ЄП першої групи (п. 296.10 ПКУ);

— платниками ЄП другої — четвертої груп (фізособами) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн1 (п. 61 підрозділу 10 розд. ХХ ПКУ). Ця норма діє до 1 січня 2021 року.

1 Крім тих, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, та лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Але і ФОПам незалежно від обсягу річного доходу в разі продажу товару (послуги) в електронній формі через Iнтернет застосовувати РРО не обов'язково!

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру