• Посилання скопійовано

Чи сплачує «єдинник» податок за землю, на якій розташована споруда, яку він здає в оренду?

Юрособа — платник єдиного податку III групи за ставкою 5% є постійним землекористувачем, який сплачує селищній раді плату за оренду, за що і звітує раз на рік, та має код 68.20. Чи повинен «єдинник» з 01.07.2020 р. сплачувати податок за землю, на якій розташована споруда, яку він здає в оренду?

Законом №4661 викладено у новій редакції пп. 4 п. 297.1 ПКУ, відповідно до якого з 01.07.2020 р. платники єдиного податку першої — третьої групи звільняються від обов'язку нарахування, сплати і подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються ними для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, розташованого на таких земельних ділянках, в оренду, найм, позичку).

Статтями 269 та 270 ПКУ встановлено, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об'єктами оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

1 Закон України від 16.01.2020 р. №466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (абз. 1 та 3 п. 286.1 ПКУ).

Отже, платники єдиного податку другої — третьої груп, які набули у власність або у постійне користування земельну ділянку та надають її та/або нерухоме майно, що розташоване на ній, в оренду, з 01.07.2020 р. зобов'язані сплачувати земельний податок та надавати податкову декларацію з плати за землю на загальних підставах за всю земельну ділянку.

Зазначене не поширюється на орендарів земельних ділянок державної та комунальної власності. Вони, як і раніше, і надалі сплачують орендну плату до бюджету без будь-яких пільг.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1 ПКУ). Платником орендної плати є орендар земельної ділянки (п. 288.2 ПКУ). Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду (п. 288.3 ПКУ).

Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) та орендарем (п. 288.4 ПКУ).

Відповідно до пп. 288.7 ПКУ податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовуються згідно з вимогами ст. 285 — 287 ПКУ, як для податку за землю.

Отже, юрособа — платник єдиного податку III групи за ставкою 5%, який сплачує селищній раді плату за оренду та подав звітність на 2020 р., не повинен додатково сплачувати податок за землю та вдруге подавати податкову декларацію з податку за землю.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру