• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг із поновлення і підтримки системи мережевого інформаційного захисту (включаючи поновлення та підтримку для обладнання та поновлення для програмного забезпечення) (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.06.2020 р. №2390/6/99-00-05-06-02-06/ІПК

Щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг із поновлення і підтримки системи мережевого інформаційного захисту (включаючи поновлення та підтримку для обладнання та поновлення для програмного забезпечення) (витяг)

Суттєво. Для цілей податкового обліку беруться до уваги економічні наслідки, створені господарськими операціями, а не особливості оформлення таких операцій.

! Постачальникам ІТ-послуг

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг із поновлення і підтримки системи мережевого інформаційного захисту (включаючи поновлення та підтримку для обладнання та поновлення для програмного забезпечення) та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, між Товариством (виконавцем) та замовниками укладено договір про надання послуг із поновлення та підтримки системи мережевого інформаційного захисту. При цьому згідно з умовами договору Товариство (виконавець) постачає замовнику пакет поновлень та підтримки системи мережевого інформаційного захисту, що було придбано у виробника через дистриб’ютора такого виробника, стосовно раніше поставленого обладнання та програмного забезпечення.

Отже, виходячи зі змісту звернення і опису питань, у розглянутій ситуації мають місце два різновиди операцій, а саме:

операція з постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції;

операція з постачання послуг із технічної підтримки обладнання.

<...>

...платники податків при визначенні порядку оподаткування здійснюваних ними операцій повинні керуватися одним із основних принципів бухгалтерського обліку — превалювання сутності над формою (операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з їх юридичної форми (стаття 4 Закону №996)). Для цілей податкового обліку беруться до уваги економічні наслідки, створені господарськими операціями, а не особливості оформлення таких операцій.

<...>

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції визначено в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. №536 (далі — УПК №5361), крім положень УПК №536, якими було роз’яснено правила оподаткування ПДВ операцій з надання права на використання програмної продукції, що були чинними до 01.01.2015 р.

1 Див. «ДК» №42/2013. — Прим. ред.

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ та інших нормативно-правових актів, зазначених вище, опису питання і фактичних обставин, наявних у зверненні, повідомляємо:

Щодо оподаткування ПДВ операції з постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції (без внесення змін до програмної продукції) як у 2017 році, так і 2018 році

Якщо послуги із технічної підтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм) є складовою частиною операції з постачання програмної продукції або операції з надання права на використання програмної продукції та їх вартість включається до складу вартості програмної продукції або до платежу (винагороди за надання вказаного права), що не підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з підпунктом 196.1.6 пункту 196.1 статті 196 розділу V ПКУ або пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ (залежно від умов постачання, визначених у цивільно-правовому договорі), то відповідно постачання таких послуг не розглядається як окрема операція для цілей оподаткування ПДВ.

Якщо послуги із технічної підтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм) не є складовою частиною операції з постачання програмної продукції або операції з надання права на використання програмної продукції та їх вартість не включається до складу вартості програмної продукції або до платежу (винагороди за надання вказаного права), а оплачується окремо, то операція з постачання таких послуг оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків (якщо місцем їх постачання відповідно до статті 186 розділу V ПКУ визначено митну територію України).

Щодо оподаткування ПДВ операції з постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції (із внесенням змін до програмної продукції) як у 2017 році, так і 2018 році

Якщо внаслідок постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції відбуваються будь-які зміни у програмній продукції (її компонентах), то така операція для цілей оподаткування ПДВ розглядається як операція з постачання програмної продукції (її компонентів) або операція з надання права на використання програмної продукції (її компонентів) та не підлягає оподаткуванню ПДВ відповідно до підпункту 196.1.6 пункту 196.1 статті 196 розділу V ПКУ або пункту 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ (залежно від умов постачання, визначених у цивільно-правовому договорі).

Щодо оподаткування ПДВ операції з постачання послуг із технічної підтримки обладнання як у 2017 році, так і 2018 році

Операція з постачання послуг із технічної підтримки обладнання (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, а також ремонт), у тому числі якщо складовою частиною такої операції є використання програмної продукції, вартість якої включається до складу вартості таких послуг, оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків (якщо місцем їх постачання відповідно до статті 186 розділу V ПКУ визначено митну територію України).

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 розділу II ПКУ).

До змісту номеру