• Посилання скопійовано

Що нового

Україна приєдналася до Додаткового протоколу до КДПВ про електронну накладну

! Міжнародним вантажним автоперевізникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 25.06.2020 р. через 10 днів з цієї дати набрав чинності Закон України «Про приєднання України до Додаткового протоколу до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПВ) про електронну накладну». Зазначений протокол було вчинено 20.02.2008 р. у м. Женеві.

З урахуванням положень цього протоколу накладна, передбачена Конвенцією, а також будь-яка вимога, декларація, інструкція, запит, застереження чи інше повідомлення, пов’язане з виконанням умов договору перевезення, до якого застосовується Конвенція, можуть бути оформлені у вигляді електронного повідомлення.

Електронна накладна, яка відповідає положенням цього протоколу, вважається еквівалентною накладній, передбаченій Конвенцією, і тому має таку саму доказову силу та дію, як і ця накладна.

Додатковий протокол набирає чинності для України на дев’яностий день після здачі на зберігання документа України про приєднання з таким застереженням: «Відповідно до п. 1 ст. 12 Додаткового протоколу Україна не вважає себе зобов’язаною за ст. 11 цього Додаткового протоколу».

Закон України від 03.06.2020 р. №660-IX чинний з 06.07.2020 р.


Здійснення держконтролю за дотриманням законодавства про харчові продукти

! Харчовикам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 20.06.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Зокрема, уточнено, що до 31.12.2020 р. включно державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин здійснюється з такими особливостями:

лабораторні дослідження (випробування) для цілей державного контролю можуть проводитися державними лабораторіями, перелік яких затверджується та оприлюднюється компетентним органом на його офіційному вебсайті;

компетентний орган має право надавати повноваження державного ветеринарного інспектора, крім повноважень щодо проведення аудиту, особі, яка працює в системі компетентного органу та має освіту у галузі ветеринарної медицини або охорони здоров’я, у тому числі якщо вона не відповідає вимогам, передбаченим ст. 13 Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;

компетентний орган має право надавати повноваження офіційного ветеринарного лікаря спеціалісту ветеринарної медицини, у тому числі якщо він не відповідає вимогам, передбаченим ст. 13 Закону;

компетентний орган має право надавати повноваження помічника державного ветеринарного інспектора особі, яка працює в системі компетентного органу та має освіту у галузі ветеринарної медицини або охорони здоров’я, у тому числі якщо вона не відповідає вимогам, передбаченим ч. 1 ст. 14 Закону.

Закон України від 04.06.2020 р. №678-IX чинний з 21.06.2020 р.


Ліси буде інвентаризовано

! Лісівникам, лісокористувачам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.06.2020 з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів».

Згідно із Законом національна інвентаризація лісів — система вибірково-статистичних обстежень лісового фонду України, спрямована на отримання обґрунтованої узагальненої інформації щодо лісів для потреб планування, у тому числі стратегічного, ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу лісів.

Порядок проведення національної інвентаризації лісів затверджується КМУ.

Особи, уповноважені на проведення національної інвентаризації лісів, під час обстежень мають право перебувати на земельних ділянках лісового фонду України, крім випадків, передбачених законом.

Національна інвентаризація лісів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Відомості, отримані за результатами проведення національної інвентаризації лісів, вносяться до Державного земельного кадастру відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого КМУ.

Закон України від 02.06.2020 р. №643-IX чинний з 25.06.2020 р.


«Карантинну» Постанову №392 підправили

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 20.05.2020 р. №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Зокрема, п. 3 Постанови доповнено новим пп. 14, згідно з яким з 02.07.2020 р. забороняється діяльність кінотеатрів з наповненістю кінозалів понад 50% місць у кожному окремому кінозалі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.06.2020 р. №522 чинна з 27.06.2020 р.


Карантин продовжено до 31 липня

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 20.05.2020 р. №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів». Змінами, зокрема, передбачено продовження дії карантину до 31 липня 2020 року. Тим часом перелік заборон, запроваджених на період дії карантину, скорочено з 16 пунктів до 13.

Крім цього, передбачено можливість посилення протиепідемічних заходів на території регіонів зі значним поширенням COVID-19.

Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке приймається за поданням головного державного санітарного лікаря регіону, з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності у регіоні ознак для посилення протиепідемічних заходів відповідно до відомостей, опублікованих на офіційному вебсайті МОЗ.

У регіонах, в яких здійснюється посилення протиепідемічних заходів, можуть встановлюватися за поданням головного держсанлікаря регіону особливості діяльності та обмеження щодо:

проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів;

діяльності закладів, що надають послуги з розміщення;

здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні;

перевезення пасажирів метрополітеном;

відвідування закладів дошкільної освіти;

роботи закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури;

діяльності закладів харчування.

Органам виконавчої влади, іншим держорганам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності рекомендовано забезпечити на період дії карантину з метою обмеження скупчення громадян у транспорті та на шляхах прямування на роботу / з роботи застосування там, де це можливо, гнучкого режиму робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну (надомну) роботу.

Суб’єктам господарювання рекомендовано на період дії карантину внести (у разі необхідності) зміни до режимів їх роботи з метою встановлення початку роботи о 9, 10 чи більш пізній годині. Зокрема, встановити початок роботи о 10 або більш пізній годині суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність у таких видах економічної діяльності: оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів; поштова та кур’єрська діяльність; тимчасове розміщування та організація харчування; страхова діяльність; освіта; надання соціальної допомоги; мистецтво, спорт, розваги та відпочинок.

Зміни до Розпорядження КМУ від 25.03.2020 р. №338 «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» (щодо продовження карантину до 31 липня) набрали чинності з 20.06.2020 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 р. №500 чинна з 22.06.2020 р.


Визначено механізм знищення, утилізації кормів та повернення їх в обіг

! Тваринникам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Порядок знищення, утилізації кормів, повернення їх в обіг для годівлі тварин або для інших, ніж годівля тварин, цілей.

Цей Порядок визначає механізм поводження операторів ринку з кормами, що підлягають знищенню, утилізації, поверненню їх в обіг для годівлі тварин або для інших, ніж годівля тварин, цілей, з метою попередження їх негативного впливу на здоров’я тварин та навколишнє природне середовище.

Порядок є обов’язковим для всіх СГ, які здійснюють діяльність, пов’язану з обігом кормів для тварин, їх утилізацією та знищенням відповідно до законодавства.

Наказ Мінекономрозвитку від 13.04.2020 р. №689 чинний з 01.07.2020 р.


Визначено, кого залучатимуть судами у справах виведених з ринку банків

! Аудиторським фірмам

Нацбанк затвердив Критерії до аудиторських фірм, які мають право проводити оцінку фінансово-господарської діяльності банку та визначення вартості акцій з метою визначення наявності/відсутності шкоди, завданої учаснику (учасникам) банку.

Міжнародно визнана аудиторська фірма, яка має право проводити оцінку фінансово-господарської діяльності банку та визначення вартості акцій з метою визначення наявності/відсутності шкоди, завданої учаснику (учасникам) банку, має відповідати одночасно таким критеріям:

включена до розділу «Суб’єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес» Реєстру аудиторів і суб’єктів аудиторської діяльності;

протягом останніх 3 років є членом міжнародної аудиторської мережі, що входить до рейтингу найбільших аудиторських мереж за обсягом річного доходу, опублікованого міжнародними професійними виданнями «Accountancy Age» та/або «International Accounting Bulletin»;

здійснює аудиторську діяльність на ринку України протягом останніх 5 років, із яких не менше останніх 3 років із проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності (консолідованої фінансової звітності) банку;

має партнера — юрособу, яка входить до тієї самої міжнародної аудиторської мережі та включена до Державного реєстру суб’єктів оціночної діяльності (далі — особа з оцінки), має досвід практичної діяльності на ринку України з оцінки майна не менше ніж 5 років, з яких не менше останніх 3 років з оцінки цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав та нематеріальних активів, у тому числі прав на об’єкти інтелектуальної власності;

в аудиторської фірми, її керівника / ключового партнера з аудиту / аудиторів немає будь-яких стягнень, що застосовувалися органом, який регулює аудиторську діяльність, протягом останніх 3 років до дня визначення судом аудиторської фірми для проведення оцінки фінансово-господарської діяльності банку та визначення вартості акцій;

на офіційному вебсайті ФДМУ немає інформації про порушення особою з оцінки та/або оцінювачами, які виконують оцінку в її складі, нормативно-правових актів з оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні протягом останніх 3 років до дня визначення судом аудиторської фірми для проведення оцінки фінансово-господарської діяльності банку та визначення вартості акцій;

до аудиторської фірми не застосовувалися відхилення (відсторонення) згідно з нормативно-правовим актом НБУ щодо порядку відхилення (відсторонення) аудиторської фірми, яка обрана банком для проведення зовнішнього аудиту.

Постанова Національного банку України від 22.06.2020 р. №80 чинна з 24.06.2020 р.


Спрощено ідентифікацію осіб для пропуску до приміщень судів

! Усім

Державна судова адміністрація та Служба судової охорони внесли зміни до Примірних правил пропуску осіб до будинків (приміщень) судів, органів та установ системи правосуддя та на їх територію транспортних засобів, затверджених наказом ДСА та ССО від 30.01.2020 р. №43/61.

Зокрема, визначено, що для ідентифікації осіб, які прибули до суду, іншого органу або установи системи правосуддя, за умови наявності в цих органах технічних засобів, призначених для встановлення достовірності відображення в електронному вигляді інформації, що міститься в паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, може бути використаний мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія».

Наказ ДСА, ССО від 22.06.2020 р. №278/258 чинний з 22.06.2020 р.


Новий Порядок визначення предмета закупівлі

! Учасникам публічних закупівель

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Порядок визначення предмета закупівлі.

Порядок встановлює правила визначення замовником предмета закупівлі відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» із застосуванням показників цифр основного словника національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», а також особливості визначення предмета закупівлі для окремих товарів, робіт і послуг.

Водночас втрачає чинність попередній Порядок, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 17.03.2016 р. №454.

Наказ Мінекономрозвитку від 15.04.2020 р. №708 чинний з 19.06.2020 р.


НАЗК проводитиме перевірки по-новому

! Юрособам

Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило Порядок проведення перевірок організації роботи із запобігання і виявлення корупції.

Порядок визначає механізм проведення НАЗК перевірок організації роботи із запобігання і виявлення корупції, оформлення результатів таких перевірок.

Об’єктами перевірки є державні органи, органи влади АРК, органи місцевого самоврядування, юрособи у випадках, передбачених Законом «Про запобігання корупції».

У додатках до Порядку затверджено форми Направлення на перевірку, Акта про недопущення до проведення планової (позапланової) перевірки, Акта планової (позапланової) перевірки організації роботи із запобігання і виявлення корупції.

Водночас втрачає чинність Порядок проведення перевірок Національним агентством з питань запобігання корупції, затверджений рішенням НАЗК від 11.08.2016 р. №2.

Наказ НАЗК від 27.05.2020 р. №223/20 чинний з 26.06.2020 р.


Удосконалено Порядок складання іспиту на арбітражного керуючого

! Кандидатам на арбітражних керуючих

Міністерство юстиції затвердило зміни до Порядку складання кваліфікаційного іспиту особами, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, затвердженого наказом Мін’юсту від 13.08.2019 р. №2535/5.

Зокрема, уточнено перелік документів, необхідних для допуску до складання кваліфікаційного іспиту: особа має подати до Кваліфікаційної комісії, окрім іншого, копії документів, що підтверджують наявність стажу роботи (довідки, виписки із наказів, письмові трудові договори і угоди тощо). Натомість уже не треба подавати копію посвідчення щодо вільного володіння державною мовою.

Також внесено зміни до Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій, затвердженого наказом Мін’юсту від 13.08.2019 р. №2536/5, та Положення про Кваліфікаційну комісію арбітражних керуючих, затвердженого наказом Мін’юсту від 25.09.2019 р. №2994/5.

Наказ Мін’юсту від 10.06.2020 р. №1921/5 чинний з 23.06.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру