• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування одноразової виплати суми процентів за позику, надану нерезидентом, податком на доходи нерезидента із джерелом їх походження з України

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.06.2020 р. №2388/6/99-00-05-05-02-06/ІПК

Щодо оподаткування одноразової виплати суми процентів за позику, надану нерезидентом, податком на доходи нерезидента із джерелом їх походження з України

Суттєво. Одноразова виплата нерезиденту на день зарахування коштів за договором позики розглядається як інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України.

! Позичальникам від нерезидентів

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо оподаткування одноразової виплати суми процентів за позику, надану нерезидентом, податком на доходи нерезидента із джерелом їх походження з України та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Відповідно до інформації, наданої платником, резидент України — платник єдиного податку 4-ї групи для поповнення обігових коштів уклав договір позики із нерезидентом. При цьому при отриманні позики резидент повинен одноразово сплатити нерезиденту 1,5% від суми максимального розміру позики.

Пунктом 297.5 ст. 297 Кодексу встановлено, що платник єдиного податку, який здійснює на користь нерезидента — юридичної особи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, отриманих таким нерезидентом, здійснює нарахування та сплату податку з доходів нерезидента в порядку, розмірі та у строки, встановлені розділом III цього Кодексу.

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються у порядку і за ставками, визначеними п. 141.4 ст. 141 Кодексу.

Відповідно до пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу резидент, у тому числі фізична особа — підприємець, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єкт господарювання (юридична особа чи фізична особа — підприємець), який обрав спрощену систему оподаткування, або інший нерезидент, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 цього пункту, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.4 — 141.4.6 та 141.4.11 цього пункту) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Вимоги цього абзацу не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їх постійні представництва на території України.

Перелік доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, визначено пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу.

Під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, розуміються, зокрема, інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення, (абз. «к» пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу).

Враховуючи те, що одноразова виплата нерезиденту на день зарахування коштів за договором позики не виокремлена як окремий вид доходу, що отримується нерезидентом з джерелом походження з України, та не є доходом у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, то така виплата розглядається як інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України.

Отже, резидент, що здійснює на користь нерезидента одноразову виплату на день зарахування коштів за договором позики, має утримати податок з доходу від такої операції за правилами, визначеними пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу, якщо інше не передбачено положеннями міжнародного договору.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру