• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 20.02.2020 р. №725/6/99-00-07-03-02-06/IПК

До сказаного податківцями в коментованій IПК від себе додамо таке.

Позаяк турагентство виступає лише посередником, який надає послуги з бронювання авіаквитків та готельних номерів, то за операцією з постачання такої послуги турагентство визначає податкові зобов'язання з ПДВ у частині вартості наданих ним послуг (комісійної винагороди) без урахування вартості авіаквитків та вартості проживання у готельних номерах.

Відповідно, за такою операцією турагентство складає податкову накладну та реєструє її в ЄРПН у встановлені терміни. Така зареєстрована податкова накладна для покупця є підставою для віднесення суми ПДВ до податкового кредиту. Щоб ця умова виконувалася, турагентство має бути зареєстроване платником ПДВ відповідно до п. 201.11 ст. 201 ПКУ.

Крім того, послуга з бронювання авіаквитків та готельних номерів, що надається турагентством підприємству для організації відрядження працівників останнього у робочі поїздки, не є туристичною послугою, тому норми ст. 207 ПКУ до такої послуги не застосовуються.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру