• Посилання скопійовано

Щодо питань виробництва алкогольних напоїв

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 27.01.2020 р. №309/6/99-00-04-01-02-06/IПК

Щодо питань виробництва алкогольних напоїв

Суттєво. Приміщення для виробництва, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання/видачі, реалізації спирту етилового, горілки і лікеро-горілчаних виробів вважаються акцизним складом.

! Виробникам алкоголю

Державна податкова служба України відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) за результатами розгляду запиту на отримання індивідуальної податкової консультації Товариства у межах компетенції повідомляє таке.

Товариство планує здійснювати виробництво солодового віскі та солодової горілки з використанням у якості сировини солодженого ячменю, солодового екстракту, зернових культур з подальшою дистиляцією збродженого сусла у перегонному кубі, витримкою, фільтрацією та розливом у скляну тару.

Платник податків звертається з проханням надати інформацію:

Чи вважаються акцизним складом варильний цех, бродильний цех, лагерний цех, цех дистиляції, цех фільтрації та цех розливу?

Чи повинен бути представник контролюючого органу на акцизному складі суб'єкта господарювання — виробника горілки та лікеро-горілчаних виробів?

Чи повинні бути обладнані витратомірами-лічильниками будь-які ємності виробничих приміщень, якщо при виробництві горілки та лікеро-горілчаних виробів спирт етиловий не виробляється та не застосовується?

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначено Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі — Закон №481).

Частиною четвертою статті 2 Закону №481 визначено, що виробництво алкогольних напоїв для реалізації на території України здійснюється з використанням спирту етилового ректифікованого, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового, що мають статус українських товарів відповідно до Митного кодексу України.

Відповідно до вимог частини першої статті 12 Закону №481 виробництво алкогольних напоїв здійснюється тільки з використанням спирту етилового ректифікованого, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового і зернового дистиляту, та які мають статус українських товарів відповідно до Митного кодексу України. Використання інших видів спирту для виробництва алкогольних напоїв і харчових продуктів забороняється.

У разі виробництва алкогольних напоїв з використанням інших видів спирту (крім етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового), згідно з абзацом четвертим частини другої статті 17 Закону №481, до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів — 200 відсотків вартості виробленої продукції (за оптово-відпускними цінами), але не менше 15000 гривень.

Абзацом сорок сьомим статті 1 Закону №481 визначено, що із зернової сировини/зернових культур шляхом дистиляції отримується зерновий дистилят, який є спиртом харчовим питним етиловим дистильованим.

Таким чином, виробництво Товариством солодового віскі та солодової горілки можливо з використанням зернового дистиляту, отриманого шляхом дистиляції збродженого сусла із зернової сировини/зернових культур.

Підпунктом 14.1.6 пункту 14.1 статті 14 Кодексу визначено, що акцизний склад — це, зокрема, спеціально обладнані приміщення на обмеженій території (далі — приміщення), розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів.

У зверненні Товариства зазначено, що приміщення варильного цеху, бродильного цеху, лагерного цеху, цеху дистиляції призначені для виварювання солоду, сбродження сусла, зберігання та подальшої дистиляції відбродившого сусла.

Такі виробничі процеси є типовими при виробництві зернового дистиляту.

У разі використання Товариством спеціально обладнаних приміщень для виробництва, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів такі приміщення вважаються акцизним складом.

Відповідно до вимог пункту 230.2 статті 230 Кодексу на акцизних складах постійно діють представники контролюючого органу за місцем розташування акцизного складу (крім пального).

Акцизні склади, на території яких виробляється спирт етиловий, повинні бути обладнані на кожному місці отримання та відпуску спирту етилового, розташованому на акцизному складі, витратомірами-лічильниками спирту етилового, що призначені для безперервного вимірювання, запам'ятовування, фіксування та відображення в електронному вигляді даних про обсяг отримання або відпуску спирту етилового в декалітрах 100-відсоткового спирту, приведених до температури 20° С, та обсяг вмісту денатуруючих добавок (далі — витратомір-лічильник спирту етилового), зареєстрованими в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового (підпункт 230.1.1 пункту 230.1 статті 230 Кодексу).

Таким чином, у разі виробництва Товариством спирту етилового кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, розташоване на акцизному складі, розпорядник акцизного складу повинен обладнати витратомірами-лічильниками спирту етилового.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру