• Посилання скопійовано

Повідомляємо Держпраці про медогляд працівників

Нагадаємо, що до 1 грудня слід повідомити Держпраці про періодичний медогляд окремих категорій працівників на 2020 рік. Які саме категорії працівників під нього підпадають та що буде працівникам та роботодавцю за непроведення медогляду — далі у статті.

Попередні та періодичні медогляди

За ст. 169 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Перелік професій, працівники яких підлягають медичному оглядові, термін і порядок його проведення наразі встановлені Порядком №246.

Періодичність медоглядів залежно від шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища наведено у додатку 4 до Порядку; перелік робіт, для виконання яких є обов'язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, — у додатку 5 до Порядку.

А працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об'єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, повинні обов'язково проходити попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди (ч. 2 ст. 26 Закону про санітарне благополуччя). Крім того, слід брати до уваги Перелік №559.

За п. 1.5 Порядку №246 періодичні медичні огляди проводяться з метою:

— своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників;

— забезпечення динамічного спостереження за станом здоров'я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;

— вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;

— розробки індивідуальних та групових лікувально-профілактичних та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику;

— проведення відповідних оздоровчих заходів.

Кого та як повідомляти про заплановані періодичні медогляди

Пунктом 2.2 Порядку №246 визначено, що заклади державної санітарно-епідеміологічної служби, а нині це територіальні органи Держпраці (здійснення функцій і повноважень з реалізації державної політики у сфері гігієни праці та функції зі здійснення дозиметричного контролю робочих місць і доз опромінення працівників визначено розпорядженням КМУ від 11.02.2016 р. №88-р), щорічно за заявою роботодавця (його представника) за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи визначають категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, та до 1 грудня складають Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду.

Звертаємо увагу!

Усе це стосується лише окремих категорій працівників (і, відповідно, не всіх підприємств). Обов'язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку №246).

На практиці всі роботодавці подають до Держпраці саме заяву. Її форму не затверджено Порядком №246. Але територіальні органи Держпраці наводять її зразок. За цим зразком до заяви додаються:

— штатний розпис (витяг);

— дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.

Зразок

Як скласти списки працівників

На підставі визначеного певного контингенту роботодавець протягом місяця складає у чотирьох примірниках поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, за формою, зазначеною у додатку 2 Порядку №246, на паперовому та електронному носіях, узгоджують їх у територіальному органі Держпраці.

Один примірник списку залишається на підприємстві (у відповідальної за організацію медогляду посадової особи), другий — надсилається до лікувально-профілактичного закладу, третій — до територіального управління Держпраці, четвертий — до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.

До Акта вносяться дані щодо шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу та дані щодо робіт, для виконання яких є обов'язковим попередній (періодичні) медичний огляд. Такі правила прописано п. 2.3 Порядку №246.

Чому важливо скласти Акт до початку наступного року?

За роз'ясненням Держпраці, під час прийняття на роботу, а також у разі переведення на іншу роботу роботодавець повинен видати робітнику направлення на обов'язковий попередній медичний огляд за встановленою формою. У направленні має бути зазначено характеристику умов праці робітника. Своєю чергою, інформація про характеристику умов праці для кожної професії міститься лише в Акті. Таким чином, якщо на підприємстві до початку наступного року не складено Акт, то роботодавець з цього року не матиме законних підстав для направлення робітника на попередній медогляд і для внесення до направлення даних щодо характеристики умов праці.

Хоча Держпраці наголошує, що Акт також потрібно скласти до 1 грудня звітного року.

Подальші дії роботодавця для проведення періодичних медоглядів

Далі роботодавець укладає договір про проведення медогляду лише з тим закладом охорони здоров'я, який має другу, першу або вищу акредитаційні категорії, ліцензію на здійснення медичної практики, у якому створено комісію з проведення медоглядів (далі — Комісія), а лікарі пройшли підготовку з професійної патології (п. 2.4 Порядку №246).

Заклад охорони здоров'я складає план-графік проведення медичного огляду працівників підприємства та погоджує його із роботодавцем та територіальним закладом Держпраці.

Роботодавець має забезпечити своєчасну та організовану явку працівників на медогляд та обстеження.

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) комісія закладу охорони здоров'я складає Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників (далі — Заключний акт), який складається у шести примірниках: один примірник залишається в закладі охорони здоров'я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або вповноваженій працівниками особі, профпатологу (лікарю), територіальному органу Держпраці, робочому органу виконавчої дирекції Фонду. Це передбачено п. 2.17 Порядку №246.

Обов'язки роботодавців та працівників щодо медоглядів

Наразі обов'язки роботодавців щодо медоглядів встановлено ст. 17 Закону про охорону праці.

За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити проведення оздоровчих заходів. Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров'я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку до фактичного стану здоров'я працівника.

Роботодавець має право притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов'язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників:

— за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я пов'язане з умовами праці;

— за своєю ініціативою, якщо стан здоров'я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов'язки.

За час проходження медичного огляду за працівниками зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.

Направлення на медогляд є елементом охорони праці у разі наявності шкідливих та небезпечних умов праці. Тож непроведення медогляду є порушенням законодавства про охорону праці. За це та за невиконання приписів на роботодавців накладається фінштраф. Максимальний розмір штрафу відповідно до ст. 43 Закону про охорону праці не може перевищувати 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік. Сплата штрафу не звільняє роботодавця від усунення виявлених порушень у визначені строки.

Нормативна база

  • Закон про охорону праці — Закон України від 14.10.92 р. №2694-XII «Про охорону праці».
  • Закон про санітарне благополуччя — Закон України від 24.02.94 р. №4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».
  • Перелік №559 — Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 р. №559.
  • Порядок №246 — Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 р. №246.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру