• Посилання скопійовано

Не утримано податок з доходу фізособи

Підприємство придбало вантажний автомобіль у фізособи (договором, який складено у сервісному центрі МВС, визначено суму 924 тис. грн). Підприємство сплатило продавцю 924 тис. грн, а також ПДФО (46,2 тис. грн) та ВЗ (13,86 тис. грн). Тепер виявили таку помилку. Як правильно відобразити в формі №1ДФ?

Як зазначено у пп. 162.1.1 та 162.1.3 ПКУ, платниками ПДФО, зокрема, є:

— фізособа-резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

— податковий агент.

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (при продажу рухомого майна — ПДФО 5%, ВЗ — 1,5%).

Водночас п. 173.3 ПКУ встановлено, що у разі, якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юрособа чи ФОП, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі визначені цим розділом функції податкового агента. Податковий агент утримує податок за ставками, визначеними відповідно до п. 173.1 або 173.2 ПКУ, з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

Таким чином, сума ПДФО і ВЗ має бути утримана безпосередньо з доходу фізособи, що підлягає сплаті. Тобто від суми, зазначеної у договорі, слід відняти суму податків, які сплачує податковий агент, а продавець, відповідно, отримує дохід за мінусом сплачених податків.

Якщо підприємство приймає рішення сплатити податки за продавця-фізособу, то відповідна сплачена сума податків також буде включена до доходу такої фізособи і підлягатиме оподаткуванню ПДФО та ВЗ (але вже за ставками 18% та 1,5%).

Застосовувати натуральний коефіцієнт у цьому разі, вважаємо, не треба, адже фактично дохід фізособи було виплачено у грошовій формі.

Однак тут випливає інший цікавий момент. Як було зазначено вище, сума сплаченого ПДФО та ВЗ також повинна бути оподаткована ПДФО та ВЗ, як інші доходи фізособи. Позаяк ці податки також сплачує підприємство як податковий агент, то з їх розміру доведеться знову сплатити ПДФО та ВЗ.

Щоб уникнути циклічного нарахування податків на суму сплачених податків, підприємство має нарахувати суму податків «згори» на суму додаткового блага у вигляді сплаченої суми ПДФО та ВЗ з доходу від продажу автомобіля.

Наприклад: як зазначено у запитанні, сума сплачених податків за фізособу — 46,2 тис. грн + 13,86 тис. грн = 60,06 тис. грн. Відповідно, з цієї суми має бути сплачено фізособою 10,81 тис. грн ПДФО та 0,9 тис. грн ВЗ. Якщо підприємство сплатить і ці податки власним коштом, то воно буде зобов'язане включити до доходу і цю суму (10,81 тис. грн + 0,9 тис. грн = 11,71 тис. грн) і знову утримати з неї ПДФО та ВЗ.

Щоб цього уникнути, розрахунок мусить мати такий вигляд:

нараховуємо податки «згори», тобто вважаємо 60,06 тис. грн чистою сумою доходу після оподаткування:

60,06 тис. грн : (1 - (0,18 + 0,015)) = 60,06 : 0,805 = 74,61 тис. грн — це і буде сумою доходу-брутто до оподаткування.

Тепер, коли ми утримаємо з цієї суми ПДФО та ВЗ, отримаємо:

— 13,43 тис. грн — ПДФО до сплати додатково;

— 1,12 тис. грн — ВЗ до сплати додатково;

— 60,06 тис. грн — сума сплачених підприємством за фізособу податків з продажу авто.

У розрахунку за формою №1ДФ вартість авто за договором (924 тис. грн) відображається з ознакою доходу «105», а загальна сума додаткового блага у вигляді сплачених податків (74,61 тис. грн) — з ознакою доходу «127».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру