• Посилання скопійовано

Депозит і проценти у ФОПа: чи є дохід?

Податківці в IПК від 28.08.2019 р. №4042/К/99-99-13-02-03-14/IПК (див. «ДК» №40-41/2019) розглянули ситуацію, коли банк нараховує проценти на депозит ФОПа, а після закінчення депозитного договору перераховує проценти та суму депозиту на його підприємницький рахунок. Якого висновку дійшли податківці?

Почнімо з усім відомої норми для фізосіб-підприємців — платників єдиного податку (пп. 1 п. 292.1 ПКУ). Так, доходом платника єдиного податку для фізособи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу НЕ включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Проценти — це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна. До процентів належить, зокрема, платіж за використання коштів, залучених у депозит (пп. «б» пп. 14.1.206 ПКУ). Депозит (вклад) — це кошти, які надаються фізичними чи юридичними особами в управління резиденту, визначеному фінансовою організацією згідно із законодавством України, або нерезиденту на строк або на вимогу та під процент на умовах видачі на першу вимогу або повернення із закінченням встановленого договором строку (пп. 14.1.44 ПКУ).

Як оподатковуються проценти?

Депозитний рахунок може відкрити як звичайна фізособа, так і фізособа-підприємець. Це випливає із загального прочитання норм Iнструкції №492.

Податківці у коментованому листі зазначають таке: проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному), остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування і не включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.

Те саме прописано й у роз'ясненні ДФС у ЗIР, підкатегорія 107.011.

Але в ситуації, коли ці проценти нараховані на залишок коштів на підприємницький рахунок, податківці мають іншу точку зору. Вони бажають бачити тут оподаткування їх єдиним податком. Ця думка випливає з того, що загалом податківці дозволяють не оподатковувати єдиним податком лише ті надходження на підприємницький рахунок, які вже раніше були відображені у Книзі обліку доходів фізособи-підприємця та оподатковані цим податком. Про це вони зазначають в узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом ДПСУ від 24.12.2012 р. №1183 (див. «ДК» №3/2013, коментар «ДК»), індивідуальній податковій консультації Головного управління ДФС у Харківській області від 05.11.2018 р. №4696/IПК/20-40-13-02-11, роз'ясненні у ЗIР, підкатегорія 107.042.

1 Відповідь на запитання: «Чи включаються до доходу ФОП ЄП проценти (відсотки), отримані від банку за користування коштами на рахунку (депозитному, поточному)?».

2 Відповідь на запитання: «Чи включаються до доходу ФОП — платника ЄП власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності?».

Залишилося попередити про це банки, адже вони, нараховуючи проценти фізособам, справно виконують обов'язки податкових агентів.

Проценти і ПДФО

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування (пп. 170.4.1 ПКУ). Доходи, зазначені у пп. 170.4.1 ПКУ, а там ідеться про проценти, нараховані на депозитні вклади, остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування.

Податкові агенти (банки, кредитні спілки) у формі №1ДФ відображають загальну суму нарахованих доходів та загальну суму утриманих податків (податок на доходи фізосіб — 18% та військовий збір — 1,5%) за звітний період. I не зазначають інформацію про суми окремих рахунків фізосіб та відомості про фізичну особу — платника податку, якій нараховані такі доходи.

Тож податковим агентом є банк. Причому згідно з листом ДПСУ від 09.09.2014 р. №3141/6/99-99-17-02-02-16, позаяк для фізособи-підприємця незалежно від системи оподаткування виплачені проценти не включаються до оподатковуваного доходу, отриманого від господарської діяльності, то такі доходи розглядають виключно як доходи фізособи, а тому банк незалежно від того, на кого відкрито рахунок — фізособу чи фізособу-підприємця, є податковим агентом при нарахуванні процентів.

Позиція редакції

Звісно, що двічі оподатковуватись один і той самий дохід не повинен. Позаяк ПКУ вважає проценти не підприємницьким доходом для «єдинників» і не вимагає сплачувати з них єдиний податок, ми вважаємо, що коментована IПК є хибною і суперечить попереднім роз'ясненням, за якими від банків вимагалось утримувати з таких процентів податок на доходи фізосіб та військовий збір.

А якщо підприємцю повертається депозит?

А тут теж цікаво. У коментованому листі податківці наостанок нагадують, що разом з цим, датою отримання доходу платника єдиного податку є, зокрема, дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

При цьому кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізособою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ.

До чого це? До того, що депозит не варто перераховувати на підприємницький рахунок, інакше податківці і його вимагатимуть оподаткувати єдиним податком. Якщо депозит не забирається готівкою і є бажання залишити його в банку для вільного використання, є сенс відкрити звичайний (не підприємницький рахунок) і зарахувати ці кошти на нього.

Якщо ж є потреба поповнити повернутим депозитом обігові кошти для ведення підприємницької діяльності, тут буде проблема, про яку ми вже зазначили вище. Для неоподаткування треба буде доводити, що кошти, з яких був сформований депозит, вже були чесно оподаткованими раніше.

У коментованому листі якось нечітко дали роз'яснення порівняно з тим, яке розміщено у ЗIР, підкатегорія 107.041. Iз нього вже стає зрозуміло, що хочуть податківці: кошти, повернуті банком з депозитного рахунку фізичної особи — підприємця на його поточний рахунок після закінчення депозитного договору, не є доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку, ЯКЩО зазначені кошти було покладено після включення до доходу такого підприємця в період їх отримання.

1 Відповідь на запитання: «Чи є доходом ФОП — платника ЄП кошти, повернуті банком з депозитного рахунку ФОП на його поточний рахунок після закінчення депозитного договору?».

Тобто лише в разі, коли фізособа-підприємець для відкриття депозиту перерахувала на нього кошти із свого підприємницького рахунку (тобто тіло депозиту сформовано за рахунок вже оподаткованого єдиним податком доходу), після закінчення такого депозитного договору й повернення депозиту на підприємницький рахунок повторного оподаткування єдиним податком такого доходу у підприємця не буде.

Як бачимо, й тут простежується їхня давня й стала позиція стосовно того, що повторно не оподатковується єдиним податком лише той дохід фізособи-підприємця, що вже раніше був оподаткований саме єдиним податком.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Iнструкція №492 — Iнструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру