• Посилання скопійовано

Щодо зміни розміру заробітної плати іноземному громадянину у випадку продовження дії дозволу на застосування праці іноземця

Лист Державної служби зайнятості від 28.05.2019 р. №33/15/264019

Щодо зміни розміру заробітної плати іноземному громадянину у випадку продовження дії дозволу на застосування праці іноземця

Суттєво. У разі зміни згідно із законодавством розміру мінімальної заробітної плати треба переглядати умови трудових договорів (контрактів) щодо оплати праці іноземців.

! Працедавцям іноземців

Державна служба зайнятості (Центральний апарат) розглянула Ваше електронне звернення від 10.05.2019 р., яке надійшло від Міністерства соціальної політики України, щодо зміни розміру заробітної плати іноземному громадянину у випадку продовження дії дозволу на застосування праці іноземця та в межах компетенції повідомляє.

Працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні регулюється Законом України «Про зайнятість населення» (далі — Закон), зокрема статтями 42, 42-1 — 42-10.

Відповідно до частини третьої статті 42-2 Закону для продовження дії дозволу роботодавець подає такі документи:

1) заяву за формою, визначеною Кабінетом Міністрів України;

2) фотокартку іноземця або особи без громадянства розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;

3) документи згідно з переліком для отримання дозволу, якщо вони змінилися.

Однією із умов, визначених Законом для отримання роботодавцем дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, є виплата іноземним найманим працівникам заробітної плати у розмірі десяти мінімальних заробітних плат.

Виходячи з вищенаведеного, розмір заробітної плати іноземного найманого працівника за виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розміри, визначені частиною третьою статті 42-1 Закону.

Статтею 9 Кодексу законів про працю України встановлено, що умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.

Таким чином, перегляд умов трудових договорів (контрактів) щодо оплати праці, у разі зміни згідно із законодавством розміру мінімальної заробітної плати, є обов'язковим.

Водночас повідомляємо, що листи Державної служби зайнятості (Центрального апарату) мають інформаційний характер. Правові норми можуть бути викладені лише в нормативно-правових актах.

З повагою в. о. голови О. МАКОГОН

До змісту номеру