• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 29.05.2019 р. №2442/6/99-99-15-02-02-15/IПК

У коментованій IПК розглядається питання щодо випадків нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів материнською компанією на користь власників корпоративних прав.

Порядок сплати податкового зобов'язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів установлено п. 57.1-1 ПКУ. За загальним правилом пп. 57.1-1.2 ПКУ авансовий внесок:

— розраховується зі суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов'язання щодо якого погашене1;

— обчислюється за ставкою 18%;

— сплачується під час виплати дивідендів;

— а також сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Проте є винятки із загального правила. Відповідно до пп. 57.1-1.3 ПКУ авансовий внесок не справляється у разі виплати дивідендів:

— платниками ЄП (див. пп. 57.1-1.1 ПКУ);

— материнською компанією2, якщо сума виплачених нею дивідендів не більша за суму дивідендів, які вона отримала від інших осіб;

— платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди;

— фізичним особам (у т. ч. нерезидентам);

— інститутами спільного інвестування (пп. 57.1-1.6 ПКУ)3.

1 У разі наявності непогашеного грошового зобов'язання авансовий внесок розраховується з усієї суми дивідендів, що підлягають виплаті.

2 Материнські компанії — юридичні особи, які є власниками інших юридичних осіб або здійснюють контроль над такими юридичними особами, як пов'язані особи (пп. 14.1.103 ПКУ).

3 IСI — інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній, корпоративні інвестиційні фонди та пайові інвестиційні фонди, створені відповідно до законодавства (пп. 14.1.86 ПКУ).

I як слушно повідомляють податківці, материнська компанія не повинна нараховувати та сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток від суми дивідендів, отриманих від дочірньої компанії, при їх подальшому перерахуванні на користь власників корпоративних прав материнської компанії, якщо загальна сума виплат дивідендів не перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів.

Нагадаємо, що з метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії. Бо якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, то дивіденди, сплачені в межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за загальним правилом.

Сума дивідендів, отримана материнською компанією, та виплачена сума дивідендів декларуються у додатку АВ декларації з податку на прибуток у рядках 1.5 (виплачені суми) та 2 (отримані суми від дочірніх компаній). У цьому самому додатку здійснюється розрахунок суми авансового внеску, якщо його слід сплатити. Результат переноситься до рядка 20 декларації звітного періоду.

За нормою пп. 57.1-1.1 ПКУ, якщо прийнято рішення про виплату дивідендів, платник податку на прибуток повинен здійснити такі виплати у встановлений термін незалежно від наявності оподатковуваного прибутку згідно зі ст. 137 ПКУ.

Окремо податківці навели правила оподаткування дивідендів, якщо вони виплачуються засновникам-фізособам. Пам'ятайте: за пп. 170.5.2 ПКУ будь-який резидент, який нараховує дивіденди фізособам, є податковим агентом під час нарахування дивідендів. Такі суми оподатковуються ПДФО та військовим збором.

Ставка ПДФО згідно з п. 167.5 ПКУ залежить від статусу емітента корпоративних прав:

— за дивідендами за акціями та корпоративними правами, нарахованими резидентами — платниками податку на прибуток (крім доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, які виплачуються інститутами спільного інвестування), — ставка 5%;

— за дивідендами за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованими нерезидентами, інститутами спільного інвестування, — ставка 9%;

— за дивідендами за акціями та корпоративними правами, нарахованими резидентами — неплатниками податку на прибуток (платниками ЄП), — ставка 9%.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру