• Посилання скопійовано

Щодо можливості використання суб'єктами господарювання картки «ключ до рахунку»

Лист Національного банку України від 24.04.2019 р. №57-0007/22460

Щодо можливості використання суб'єктами господарювання картки «ключ до рахунку»

Суттєво. Картка «ключ до рахунку» вважається корпоративною. Коли працівник знімає готівку за допомогою картки-ключа і банкомата, оприбутковувати її не потрібно. Про використання коштів з картки працівник має подати авансовий звіт.

! Платникам

Національний банк України розглянув ваш лист стосовно можливості використання суб'єктами господарювання картки «ключ до рахунку» і в межах компетенції повідомляє.

Щодо продукту картка «ключ до рахунку» АТ «КБ «Приватбанк».

Для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів (зокрема, корпоративних платіжних карток) суб'єктам господарювання відкриваються поточні рахунки (пункт 1.31 статті 1 Закону1 та підпункт 6 пункту 2 розділу I Iнструкції2.

1 Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (далі — Закон).

2 Iнструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затверджена постановою Правління Національного банку України від 01.04.2019 р. №56 (далі — Iнструкція).

Суб'єкти господарювання мають право використовувати корпоративні платіжні картки для здійснення платіжних операцій відповідно до режимів рахунків, установлених нормативно-правовими актами Національного банку України, та умов договору з емітентом (пункт 2 розділу II та пункт 1 розділу III Положення1).

За поточними рахунками, що відкриваються банками клієнтам-резидентам у національній валюті, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України (пункт 14 розділу I Iнструкції).

Маємо зазначити, що за наданою АТ «КБ «Приватбанк» інформацією Національному банку України картка «ключ до рахунку» є банківським продуктом, що за своїми функціональними властивостями належить до корпоративного електронного платіжного засобу2, за допомогою якого її користувач має право ініціювати переказ коштів з поточного рахунку у порядку, визначеному договором та вимог законодавства.

Щодо оприбуткування в касі коштів, використаних із застосуванням корпоративної платіжної картки, та подання звіту про використання коштів, виданих під звіт або на відрядження.

Фізичні особи — довірені особи установ/підприємств — юридичних осіб, які відповідно до законодавства України одержали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративного електронного платіжного засобу, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі. Кошти, які списані з поточного рахунку суб'єкта господарювання за операції, що здійснені з використанням електронного платіжного засобу, вважаються виданими під звіт його держателю. Фізичні особи — довірені особи подають до бухгалтерії установи/підприємства звіт про використання готівки разом із підтвердними документами в установлені строки і порядку, визначені для підзвітних осіб законодавством України3 (пункт 20 розділу II Положення про ведення касових операцій у національній валюті України4).

1 Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затверджене постановою Правління Національного банку України від 05.11.2014 р. №705, зі змінами (далі — Положення).

2 Умови та правила надання банківських послуг, пункт 3.5, https://privatbank.ua/terms.

3 Наказ Міністерства фінансів України від 28.09.2015 р. №841 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання».

4 Затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 р. №148, зі змінами.

Заступник директора Департаменту — начальник управління регулювання платіжних систем Н. ЛАПКО

До змісту номеру