• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 22.04.2019 р. №1740/6/99-99-15-02-02-15/IПК

У коментованій IПК податкові органи розглядають окремі питання щодо оподаткування профспілки. Зокрема:

— за яких умов профспілка може звільнятися від сплати податку на прибуток (отримати статус неприбуткової організації);

— щодо можливості реєстрації платником ЄП.

Діяльність професійних спілок визначає Закон про профспілки1. Профспілка — це добровільне об'єднання членів профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності і виду господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю, або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються в одному навчальному закладі. Отже, це добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання).

1 Закон України від 15.09.99 р. №1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Згідно з пп. 14.1.121 ПКУ, неприбуткові підприємства — це підприємства, які не є платниками податку на прибуток відповідно до п. 133.4 ПКУ. Професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання можуть бути віднесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У цьому випадку профспілка включається до Реєстру неприбуткових організацій і їй присвоюється ознака неприбутковості — 0044 (п. 4 Порядку №4401).

Але простого бажання отримати статус «неприбутковості» замало. Така юрособа повинна одночасно відповідати вимогам пп. 133.4.1 ПКУ. Серед таких вимог є заборона на розподіл доходів серед членів профспілки, крім працівників профспілки, яким виплачується зарплата.

Доходи (прибутки) профспілки, як уточнюється у пп. 134.4.2 ПКУ, використовуються винятково для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Статут (положення) такої особи повинен містити джерела надходження (формування) коштів та напрями їх використання.

Наприклад, не вважаються розподілом доходу (прибутків) виплати члену профспілки, працівнику за виконані роботи (надані послуги) на підставі цивільно-правового договору, якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами.

I як повідомляється у коментованій IПК, з метою реалізації статутних завдань профспілки вони можуть здійснювати необхідну господарську та фінансову діяльність шляхом надання безоплатних послуг, робіт, формувати відповідні фонди, кредитні спілки. Це пряма норма ст. 35 Закону про профспілки.

Якщо є факт використання профспілкою доходів для цілей інших, ніж передбачено установчими документами, така організація втрачає статус неприбутковості і є платником податку на прибуток. Згідно з п. 46.2 ПКУ, профспілка у разі порушення п. 133.4 ПКУ зобов'язана у строк, визначений для місячного податкового періоду, подати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації2 і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток. У цьому разі об'єктом оподаткування є сума коштів, яка використана не за цільовим призначенням.

1 Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 р. №440.

2 За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553.

Отже, для того щоб зберегти статус неплатника податку на прибуток, для юрособи важливим є не джерело отримання доходів, а напрям використання коштів. Якщо ж профспілка забажає стати платником єдиного податку, то прямих заборон немає. Проте вона зможе стати «єдинником» за відповідності вимогам для перебування на спрощеній системі (критерії для обрання спрощеної системи встановлено у п. 291.4 ПКУ, а також слід ознайомитись із п. 291.5 ПКУ, який встановлює певну заборону).

Але одночасне перебування юридичної особи на податкових режимах, які передбачають включення до Реєстру неприбуткових установ та до Реєстру платників єдиного податку, не дозволяється. Як повідомляють податківці, якщо профспілка планує стати платником ЄП, її має бути вилучено з Реєстру неприбуткових установ (це означає втратити статус неприбутковості). Але у цьому разі потрібно проаналізувати статус засновників. Адже згідно з пп. 291.5.5 ПКУ обрати спрощену систему не можуть суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юрособам, які не є платниками ЄП, дорівнює або перевищує 25%. Тобто частка засновників-юросіб, які є платниками ЄП, має становити не менш ніж 75%.

Якщо сукупність часток дорівнює нулю, то вважається, що така сукупність часток становить 100%. Як наслідок, юрособа (в т. ч. профспілка), статутний капітал якої дорівнює нулю і яка має одного або кілька засновників-юросіб, що не є платниками ЄП, не може застосовувати спрощену систему оподаткування.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру