• Посилання скопійовано

Щодо оприбуткування готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 06.02.2019 р. №427/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо оприбуткування готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги

Суттєво. Нероздрукування Z-звіту РРО у разі оприбуткування готівки за ПКО є порушенням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги).

! СГ сфери торгівлі, громадського харчування та послуг

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Чи вважається порушенням норм чинного законодавства неформування або несвоєчасне формування фіскального звітного чека (Z-звіту) на реєстраторі розрахункових операцій (далі — РРО) та оприбуткуванням при цьому готівка у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів?

Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Розділом II Порядку проведення розрахунків, зокрема п. 9 ст. 3 Закону №265, встановлено обов'язок суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Статтею 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено:

Порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу — підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, тягне за собою накладення штрафу від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Правові засади ведення касових операцій у національній валюті визначені Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим правлінням Національного банку України від 29.12.2017 р. №148 (зі змінами та доповненнями) (далі — Положення №148). Це Положення розроблено відповідно до Закону України «Про Національний банк України» і визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності, фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, фізичними особами.

Підпунктом 18 п. 1 Положення №148 визначено: оприбуткування готівки — це проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції.

Відповідно до п. 11 Положення №148 готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб — підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Враховуючи викладене, суб'єкти господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та оприбуткували готівку в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів, при цьому не забезпечили щоденний друк на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальних звітних чеків, несуть відповідальність відповідно до ст. 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того повідомляємо, якщо на відокремленому об'єкті:

ведеться касова книга — порушення порядку оприбуткування готівки у описаній Вами ситуації немає;

не ведеться касова книга — порушено порядок оприбуткування готівки та передбачено відповідальність відповідно до Указу Президента України від 12 червня 1995 року №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру