• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 25.02.2019 р. №744/6/99-99-12-02-01-15/IПК

Платник ПДВ має право зареєструвати ПН та/або РК у Реєстрі на суму податку (∑ Накл), обчислену за формулою згідно з пп. 200-1.3 ПКУ, і зрозуміло, що показник ∑ Перевищ впливає на результат, а точніше на суму ∑ Накл.

У коментованій IПК податківці повідомляють, що система електронного адміністрування ПДВ працює виключно в автоматичному режимі та на підставі алгоритмів, розроблених відповідно до ст. 200-1 ПКУ та Порядку №569, і не допускає ручного втручання в її роботу.

В обрахунку показника ∑ Перевищ беруться до уваги всі подані платником податку декларації з ПДВ/уточнюючі розрахунки та всі складені платником податку ПН/РК, зареєстровані в Реєстрі. Під час обрахунку додатного значення цього показника на таке значення зменшується реєстраційна сума (∑ Накл) платника.

У системі електронного адміністрування ПДВ документ РК проводиться у періоді, в якому він складений, — це період, коли фактично здійснено перерахунок або виявлено помилку (якщо РК подано на реєстрацію із запізненням, — тоді у періоді подання на реєстрацію).

Отже, показник ∑ Перевищ розраховується ДФСУ автоматично після прийняття звітності від платника ПДВ, та при обрахунку додатного значення цього показника на таке значення зменшується реєстраційна сума платника. Податківці повідомляють, що такий розрахунок здійснюється окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку (див. IПК від 30.11.2018 р. №5063/6/99-99-15-03-02-15/IПК у «ДК» №51/2018 та коментар «ДК»).

Після реєстрації РК в Реєстрі в системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑ Перевищ за звітний період, в якому було складено РК, та розрахункової суми (∑ Накл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких РК.

Нагадаємо: ∑ Перевищ — це загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК до таких податкових накладних, зареєстрованих у Реєстрі.

Додатково зауважимо: якщо розглядати випадок «зайво складеної ПН» і якщо помилкова ПН складена і зареєстрована в одному періоді, а РК (який виправляє її) зареєстрований в іншому або зареєстрований несвоєчасно, то виникають проблеми з показником ∑ Перевищ. Адже Реєстр не розрізняє, які ПН є справжніми, а які — помилковими. На жаль, суми ПДВ, зазначені у ПН, складеній без факту здійснення господарської операції, та РК до неї, при їх реєстрації в Реєстрі враховуються у відповідних обсягах при обчисленні реєстраційної суми. I після подання декларації з ПДВ за період виписування РК (зареєстрований вчасно) або за період реєстрації РК (зареєстрований несвоєчасно) реєстраційний ліміт буде занижений. З 01.12.2018 р. платник ПДВ може обнулити зайво складену ПН, керуючись п. 24 Порядку №1307.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру