• Посилання скопійовано

Щодо методології обчислення статистичного показника середньооблікової кількості штатних працівників (витяг)

Лист Державної служби статистики України від 17.12.2018 р. №191/141

Щодо методології обчислення статистичного показника середньооблікової кількості штатних працівників (витяг)

Суттєво. Держстат вважає, що для обчислення середньооблікової кількості штатних працівників фізособи-підприємці застосовують той самий підхід, що й підприємства: підсумовують кількість працівників за всі місяці роботи і ділять на 12.

! Працедавцям

На запит <...> Державна служба статистики надає роз'яснення з питання методології обчислення статистичного показника середньооблікової кількості штатних працівників.

Розрахунок зазначеного показника здійснюється відповідно до чинної Iнструкції зі статистики кількості працівників (зі змінами) (далі — Iнструкція), затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. №286 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 30.11.2005 р. за №1442/11722. Дія Iнструкції поширюється на всіх юридичних осіб, а також на фізичних осіб — підприємців (далі — ФОП), які використовують найману працю.

Згідно з пунктом 3.2.6 Iнструкції підприємство, що працювало неповний рік (сезонний характер виробництва або створення після січня, за винятком тих підприємств, які вимушено зупиняли виробництво з ініціативи адміністрації), середньооблікову кількість штатних працівників за рік визначає шляхом підсумовування зазначеної кількості працівників за всі місяці роботи підприємства і ділення одержаної суми на 12.

Тобто, незважаючи на те що ФОП зареєструвався у березні 2018 року, для розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників за період з початку року, а саме за січень-грудень (рік), використовується вищезазначений підхід.

<...>

Заступник голови I. ЖУК

До змісту номеру