• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 05.12.2018 р. №39467/6/99-99-13-01-01-15

Відповідно до п. 164.5 ПКУ, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких установлені цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який для ставки ПДФО 18% становить 1,21951.

Порядок заповнення та подання податковими агентами форми №1ДФ наведено у Порядку №4. Відповідно до пп. 3.2 розділу III Порядку №4, у графі 3а «Сума нарахованого доходу» ф. №1ДФ відображають (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» ф. №1ДФ показують суму фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом (пп. 3.3 розділу III Порядку №4).

Згідно з п. 3.11 розділу III Порядку №4 у рядку «Військовий збір» фіксують загальну суму: нарахованого доходу, виплаченого доходу, нарахованого військового збору, а також перерахованого до бюджету військового збору у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Податківці у коментованому листі висловлюють думку, що позаяк коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ, застосовується для визначення бази ПДФО, то у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі суми нарахованого доходу у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» ф. №1ДФ відображають з урахуванням цього коефіцієнта.

I зважаючи на те що на базу оподаткування військовим збором натуральний коефіцієнт не впливає, у рядку «Військовий збір» розділу II ф. №1ДФ суму доходу проставляють без урахування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.

Така позиція податківців не нова, її вже було озвучено в IПК ДФСУ від 08.10.2018 р. №4334/6/99-95-42-02-15/IПК.

Чи варто очікувати штрафів, якщо суму доходу було наведено без урахування натурального коефіцієнта? Вважаємо, що ні.

Зокрема, п. 119.2 ПКУ визначено, що штраф накладається за подання звіту не у встановлені терміни або з недостовірними відомостями (помилками), якщо вони призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку.

Таким чином, якщо суму нарахованого й утриманого податку було зазначено правильно, то помилка у сумі нарахованого/виплаченого доходу не призведе до накладання штрафу (бо не впливає на суму податкових зобов'язань).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру