• Посилання скопійовано

Про розмір добових для службового відрядження, яке припало на день підвищення розміру добових

Лист Міністерства фінансів України від 23.10.2017 р. №08030-16-21/28634

Про розмір добових для службового відрядження, яке припало на день підвищення розміру добових

Суттєво. Відшкодування витрат на відрядження у розмірах, установлених постановою КМУ від 05.04.2017 р. №241, має здійснюватися з 19.04.2017 р., у тому числі й особам, які на цей час уже перебували у відрядженні.

! Бюджетникам

Міністерство фінансів розглянуло листа щодо службових відряджень і повідомляє.

Відповідно до статті 5 Указу Президента України від 10.06.97 р. №503 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо більш пізній строк набрання ними чинності не передбачено в цих актах. Акти Кабінету Міністрів України, які визначають права і обов'язки громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях.

На підставі зазначеного та враховуючи, що Постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 р. №241 «Про внесення зміни в додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. №98» визначає права й обов'язки громадян, вона набрала чинності з дня опублікування — 19 квітня 2017 року.

У зв'язку з цим відшкодування витрат на відрядження у розмірах, установлених цією постановою, має здійснюватися з дня її опублікування, у тому числі й особам, які на цей час вже перебували у відрядженні.

Одночасно зазначаємо, що норми Постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. №98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» та Iнструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 р. №59, визначають порядок направлення у відрядження та відшкодування витрат, понесених у зв'язку з таким відрядженням, виключно для державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Виходячи з норм Податкового кодексу України, за роз'ясненням щодо порядку відшкодування витрат на відрядження працівників підприємств, установ та організацій приватної форми власності пропонуємо звернутися до Державної фіскальної служби.

Державний секретар Є. КАПІНУС

До змісту номеру