• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 30.01.2018 р. №338/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Ситуація, коли в банку запроваджується тимчасова адміністрація, яка має відновити його платоспроможність, не така вже й рідкісна. Фізичні особи при цьому розраховують на компенсацію від Фонду гарантування вкладів. А що робити юридичним особам?

Розпочати слід з перекласифікації активів у бухгалтерському обліку.

Згідно з п. 4 П(С)БО 101, сумнівною вважається заборгованість, щодо якої є невпевненість її погашення боржником. Кошти, які перебувають на рахунках у банку, в якому запроваджено тимчасову адміністрацію, до ліквідації такого банку без їх повернення, якраз і мають такий сумнівний статус.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», затверджене наказом Мінфіну від 08.10.99 р. №237.

У листі від 18.10.2010 р. №31-34020-20-10/28202 фахівці Мінфіну доводять, що при визнанні підприємством заборгованості банку за коштами сумнівною сума такої заборгованості відображається за кредитом рахунку 31 «Рахунки в банках» і дебетом рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами».

Отже, відбувається списання одного активу (коштів на рахунку в банку) і визнання нового активу (заборгованості банку з повернення цих коштів).

Далі необхідно створити резерв сумнівної заборгованості Д-т 944 К-т 38: отже, в бухгалтерському обліку витрати на його створення визнаються іншими витратами поточного періоду.

Коли власник таких коштів матиме підстави вважати, що він їх назад не отримає, сумнівна заборгованість стане безнадійною (визначення безнадійної дебіторської заборгованості див. у п. 4 П(С)БО 10). Якщо йти за роз'ясненням податківців, підставою має бути запис в ЄДР про ліквідацію банку. Тому до того моменту залишок коштів вважатиметься сумнівною заборгованістю.

Суб'єкту господарювання потрібно вирішити, яким шляхом вона списуватиметься. А саме:

— за рахунок наявного резерву сумнівних боргів (Д-т 38 К-т 377);

— або на суму, яка перевищує розмір залишку резерву сумнівних боргів (або у разі якщо такий резерв не створювався) (Д-т 944 К-т 377).

Звісно, що витрати за дебетом субрахунку 944 наприкінці звітного періоду їх визнання (дату балансу) будуть списані на фінансовий результат колишнього власника коштів.

Крім того, не забуваймо і про податкові різниці за ст. 139 ПКУ. Відповідно до пп. «з» пп. 14.1.11 ПКУ, заборгованість суб'єктів господарювання, визнаних банкрутами у встановленому законом порядку або припинених як юридичні особи у зв'язку з їх ліквідацією, вважається з метою оподаткування безнадійною заборгованістю.

Фінрезультат платникам, які застосовують податкові різниці, можна буде зменшити на суму заборгованості банку тільки за умови підтвердження його ліквідації записом про державну реєстрацію його припинення у ЄДР. А от збільшити фінрезультат на суму списаної в бухгалтерському обліку заборгованості треба буде в будь-якому разі — незалежно від факту створення резерву.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру