• Посилання скопійовано

Зміна адреси юрособи-«спрощенця»

Юрособа на єдиному податку переїхала на нове місце діяльності. Старе місце було водночас і юридичною адресою підприємства, тобто юрадреса й адреса провадження діяльності збігалися. Нова юрадреса не внесена ні до ЄДР, ні до Реєстру платників ЄП. Як це може стати підставою для ДПI позбавити підприємство статусу платника єдиного податку?

Юридична адреса підприємства вже давно не є обов'язковою інформацією, яка вноситься до статуту та свідчить про місце провадження госпдіяльності чи перебування виконавчих органів. На сьогодні це — лише відомості в Єдиному державному реєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань.

Тому спочатку варто з'ясувати, чи є зміна адреси провадження госпдіяльності саме зміною юридичної адреси, що потребує внесення змін до ЄДР та подання Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування з позначкою «зміни» (у п. 5.3 Заяви).

Коли змінюємо юридичну адресу підприємства?

Відповідно до ст. 93 ЦКУ, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого здійснюються щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно перебуває керівництво) та управління й облік.

Тож юридична адреса (місцезнаходження) підприємства, яка вноситься до ЄДР, свідчить або про фактичне місце ведення діяльності, або про розташування офісу — фактичне місце керування діяльністю юрособи, здійснення управління та обліку.

Отже, або коли юрособа лише створюється, або вже в процесі діяльності, засновники можуть визначити юридичну адресу (місцезнаходження з метою державної реєстрації) або за місцем реєстрації (прописки) одного із засновників, або за адресою офісу (власного чи орендованого нерухомого майна).

Тому в разі якщо, скажімо, ЮО має юридичну адресу за ЄДР як адресу реєстрації (прописки) одного із засновників, то факт оренди приміщення чи придбання нерухомого майна (його частини) не свідчить про обов'язок змінити юрадресу за ЄДР. Засновники можуть це зробити лише за власним бажанням та прийнятим рішенням, за яке проголосовано відповідною кількістю голосів учасників (засновників) ЮО згідно з установчими документами (статутом).

Аналогічна ситуація і з юридичною адресою за ЄДР, яка визначена засновниками за місцем розташування офісу (власного чи орендованого нерухомого майна). Сам факт придбання чи оренди іншої нерухомості у тому самому чи іншому населеному пункті не свідчить обов'язок змінити юридичну адресу за ЄДР.

Висновок 1: у разі якщо засновники ЮО через придбання власної нерухомості чи набуття її (частини) в оренду приймають рішення на загальних зборах засновників змінити юридичну адресу, вони подають відповідний протокол (рішення, інший документ) державному реєстратору та здійснюють державну реєстрацію зміни місцезнаходження підприємства, відомості про що вносяться до ЄДР.

Якщо придбали нерухомість (взяли в оренду), — чи змінювати юрадресу?

Сам факт придбання нерухомості чи укладення договору оренди (іншого договору користування майном) згідно з п. 63.3 ПКУ свідчить про виникнення (створення) об'єкта оподаткування у платника податків.

Відповідно до абз. 3 та 4 п. 63.3 ПКУ, об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом цього Кодексу.

Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Зрозуміло, що ми говоримо про повідомлення за формою №20-ОПП.

Згідно з розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588, повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, (за формою №20-ОПП, дод. 10 до Порядку №1588) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється, в тому числі, на підставі повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП, поданого платником відповідно до розділу VIII Порядку, та якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об'єкта оподаткування.

Отже, залежно від мети та оформлення переїзду підприємства на нове місце здійснення діяльності, засновникам не обов'язково збиратись на загальні збори та приймати рішення про зміну юрадреси за ЄДР.

Достатньо керівнику підприємства подати повідомлення за формою №20-ОПП про нове місце провадження госпдіяльності.

Висновок 2: придбання нерухомості (її частини) або взяття в оренду офісу не завжди призводить до зміни юрадреси за ЄДР. Можна скористатись формою №20-ОПП та повідомити про таке придбання чи оренду органи ДФС.

Заповнення заяви

Якщо подивитись на саму заяву, то у п. 5.3 «Внесення змін до свідоцтва платників єдиного податку *** щодо:» слід поставити позначку для зміни або податкової (юрадреси за ЄДР) адреси, або місця провадження госпдіяльності.

Відповідні відомості — нова адреса податкової (юрадреса за ЄДР) або місця провадження госпдіяльності — зазначають у п. 6 та/або п. 7 Заяви.

Нове місце провадження госпдіяльності — що подати до ДФС?

Нагадаємо, що відповідно до п. 66.5 ПКУ у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно з цією главою, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов'язаний подати контролюючому органу, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів.

Отже, зміна юрадреси не вимагає подання додаткових документів до органів ДФС, адже такі відомості вони отримують від державного реєстратора.

Однак не забуваймо, що платник податку у разі обрання спрощеної системи оподаткування подає до органу ДФС відповідну заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675.

Перелік обов'язкових відомостей, які наводяться у такій заяві, є у п. 298.3 ПКУ. А за пп. 298.3.1 ПКУ до заяви включаються відомості (за наявності) про, зокрема, зміну податкової адреси суб'єкта господарювання та зміну місця провадження господарської діяльності. Строки для подання заяви для 1-ї та 2-ї груп платників ЄП передбачені у п. 298.5 ПКУ, а для 3-ї групи — у п. 298.6 ПКУ.

Висновок 3: у разі якщо підприємство не приймало рішення змінювати податкову (юридичну за ЄДР) адресу, то варто виконати (після подання форми №20-ОПП) вимоги п. 298.3, 298.5, 298.6 ПКУ та подати заяву про зміну місця провадження госпдіяльності (без зміни юрадреси за ЄДР).

Щодо анулювання реєстрації платником єдиного податку, то підстави для такого анулювання наведені у пп. 298.2.3 ПКУ.

Отже, неподання заяви про зміну податкової (юридичної за ЄДР) адреси чи місця провадження госпдіяльності не може стати підставою для анулювання реєстрації ЮО платником єдиного податку.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру