• Посилання скопійовано

Надання безповоротної фінансової допомоги включається до складу витрат

Підприємство (платник податку на прибуток, річний дохід менш ніж 20 млн грн) надало безповоротну фіндопомогу іншому підприємству — платнику ЄП. Чи має право таке підприємство на включення безповоротної допомоги до витрат? Як відображається така допомога у декларації з податку на прибуток?

З 01.01.2015 р. об'єкт оподаткування податком на прибуток розраховують шляхом коригування фінрезультату до оподаткування, визначеного у фінзвітності відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Платники податку на прибуток, у яких минулорічний дохід не перевищує 20 млн грн, мають право не проводити коригування фінрезультату на всі різниці, визначені у розділі III ПКУ (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

В основній частині декларації у полі «Наявність рішення» проставляється позначка, а у полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» — номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення.

Своєю чергою, згідно з п. 6 П(С)БО 161 витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. №318.

Отже, надання безповоротної фінансової допомоги враховується платником податку у витратах бухобліку звітного періоду і впливає на розрахунок фінрезультату до оподаткування.

Водночас зауважимо, що згідно з пп. 140.5.10 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підр. 4 р. XX «Перехідні положення» ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Платники єдиного податку не є платниками податку на прибуток.

Відповідно, якщо надавач безповоротної фінансової допомоги застосовує податкові різниці, то сума наданої безповоротної фінансової допомоги платнику єдиного податку збільшить фінрезультат до оподаткування і потрапить до рядка 3.1.10 розділу 3 додатка РI та загального рядка 03.

Якщо ж платник податку не застосовує податкові різниці, то збільшувати фінрезультат до оподаткування не потрібно, і така сума враховується у складі витрат і впливає на фінрезультат до оподаткування. У такому разі жодних особливостей відображення такої допомоги в декларації не передбачено.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру