• Посилання скопійовано

Щодо оплати праці працівників, що працюють за сумісництвом

Лист Міністерства соціальної політики України від 24.07.2018 р. №140/0/103-18

Щодо оплати праці працівників, що працюють за сумісництвом

Суттєво. Оплата праці працівників, що працюють за сумісництвом, здійснюється відповідно до чинного законодавства нарівні з іншими працівниками закладу пропорційно до відпрацьованого часу.

! Працедавцям

Департамент заробітної плати та умов праці на запит щодо оплати праці працівників, що працюють за сумісництвом, у межах компетенції повідомляє.

Порядок роботи сумісників та оплата їхньої праці регламентуються Постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» (зі змінами) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. №43.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Відповідно до статті 102-1 Кодексу законів про працю України та ст. 19 Закону України «Про оплату праці» працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу нарівні з іншими працівниками підприємства.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Умови оплати праці працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ визначені Наказом МОН від 26.09.2005 р. №557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ», розробленим на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», та Iнструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. №102.

Таким чином, оплата праці працівників, що працюють за сумісництвом, здійснюється відповідно до чинного законодавства нарівні з іншими працівниками закладу пропорційно до відпрацьованого часу.

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, роз'яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

До змісту номеру