• Посилання скопійовано

Що нового

Оцінювання ризику від риболовства у міжнародних водах

! Риболовним підприємствам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державним агентством рибного господарства.

До них належать:

— дотримання суб'єктом господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України;

— строк провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України;

— максимальна кількість статистичних підрайонів промислу, в яких провадиться господарська діяльність з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України;

— знаряддя лову, які використовуються під час провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України.

Віднесення суб'єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — до середнього ступеня ризику;

від 0 до 20 балів — до незначного ступеня ризику.

Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб'єктів господарювання з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України лекарственных здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на 5 років.

У разі коли за результатами планових та позапланових заходів держнагляду (контролю) (за наявності) протягом останніх 6 років для СГ, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 10 років для СГ, які віднесені до незначного ступеня ризику, у СГ не виявлено порушень, наступний плановий захід держнагляду (контролю) здійснюється не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 разу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 р. №846 чинна з 24.10.2018 р.


Зміни в Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку

! Усім

Кабмін уніс зміни до Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, затвердженого постановою КМУ від 08.07.2015 р. №474.

Зокрема, змінами уточнено, що цей Порядок поширюється також на співвласників багатоквартирного будинку, у власності яких перебувають засоби вимірювальної техніки.

Також уточнено, що оплата періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки, результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ, комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду, здійснюється відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.2018 р. №880 чинна з 31.10.2018 р.


Оновлено форму податкової накладної

! Платникам ПДВ

Мінфін уніс зміни до свого наказу від 31.12.2015 р. №1307, виклавши у новій редакції форму податкової накладної та внісши зміни до Порядку заповнення податкової накладної.

Докладніше див. «ДК» №45/2018.

Наказ Мінфіну від 17.09.2018 р. №763
набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування,
станом на 31.10.2018 р. офіційно не опублікований


Ліки, які не можна рекламувати, але можна придбати без рецепта

! Громадянам, фармацевтам

Міністерство охорони здоров'я виклало в новій редакції Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта, затверджений наказом МОЗ від 06.11.2012 р. №876.

Наказ МОЗ від 14.09.2018 р. №1689
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 31.10.2018 р. офіційно не опублікований


Десяткову крапку легалізували

! Усім

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України внесло зміну до пункту 16 Правил застосування одиниць вимірювання і написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин, затверджених наказом Мінекономрозвитку від 04.08.2015 р. №914.

Зміною уточнено, що у разі коли числове значення величини виражене десятковим числом, як розділовий знак використовується кома або крапка.

Попередньою редакцією було встановлено, що у разі коли числове значення величини виражене десятковим числом, як розділовий знак використовується кома. Десяткова крапка могла використовуватися тільки в документації англійською мовою.

Наказ Мінекономрозвитку від 24.09.2018 р. №1362
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 31.10.2018 р. офіційно не опублікований


Критерії ризику для товарних бірж

! Товарним біржам

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило критерії, за якими оцінюється рівень ризику суб'єкта первинного фінансового моніторингу бути використаним з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Дія критеріїв поширюється на суб'єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за якими у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення здійснюється Мінекономрозвитку, — товарні та інші біржі, що проводять фінансові операції з товарами (далі — суб'єкти).

Ризики суб'єктів бути використаними з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення оцінюються за такими критеріями:

— тривалість (строк) здійснення діяльності з організації біржової торгівлі на товарному ринку;

— наявність фактів порушень законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

— наявність відокремлених підрозділів (філій, інших підрозділів суб'єкта).

За результатами оцінювання суб'єктів установлюється низький, середній або високий ризик. Суб'єктів, що мають низький рівень ризику, перевіряють не частіше одного разу на 3 роки, середній — одного разу на 2 роки, високий — одного разу на рік.

Наказ Мінекономрозвитку від 25.09.2018 р. №1368
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 31.10.2018 р. офіційно не опублікований


Правила охорони праці під час збагачення корисних копалин

! Гірничозбагачувальним підприємствам

Міністерство соціальної політики України затвердило Правила охорони праці під час дроблення і сортування, збагачення корисних копалин і огрудкування руд та концентратів.

Ці Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форми власності та виду діяльності, яка пов'язана з виготовленням, монтажем, налагодженням, ремонтом, обстеженням, технічним діагностуванням та експлуатацією устаткування на дробильних, дробильно-сортувальних, збагачувальних, агломераційних фабриках та фабриках огрудкування.

Правила встановлюють вимоги з охорони праці щодо обслуговуючого персоналу, допуску його до роботи, наявності необхідних інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки та основні вимоги з питань охорони праці щодо технологічного процесу, виробничих приміщень та майданчиків на відкритому повітрі, вихідних матеріалів та сировини, виробничого обладнання та його розміщення, організації робочих місць, способів зберігання та транспортування вихідних матеріалів, готової продукції, застосування індивідуальних та колективних засобів захисту.

Правила не поширюються на підприємства урановидобувної та уранопереробної промисловості.

Наказ Мінсоцполітики від 15.05.2018 р. №704
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 31.10.2018 р. офіційно не опублікований


Методика формування цін в енергопостачальника «останньої надії»

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Порядок формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії».

Цей Порядок поширюється на постачальника «останньої надії» та визначає методику формування цін, за якими здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії».

Ціни, за якими здійснюється постачання електроенергії постачальником «останньої надії», включають в себе ціну купівлі електроенергії на ринку електроенергії, тариф на послуги постачальника «останньої надії», тарифи на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу на відповідному класі напруги згідно з укладеними договорами про надання відповідних послуг.

Розрахунок ціни, за якою здійснюється постачання електроенергії постачальником «останньої надії», та всіх її складових здійснюється без урахування ПДВ.

Постачальник «останньої надії» формує ціни, за якими він здійснює постачання електричної енергії споживачам, на розрахунковий період і оприлюднює їх на своєму офіційному веб-сайті в мережі Iнтернет не пізніше ніж за 1 день до їх застосування.

Постанова НКРЕКП від 05.10.2018 р. №1179 чинна з 12.10.2018 р.


Механізм формування тарифу на послуги енергопостачальника універсальних послуг

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Методику розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг.

Ця Методика визначає процедуру та механізм формування тарифу на послуги постачальника універсальних послуг і враховує принципи відшкодування економічно обґрунтованих витрат на здійснення діяльності постачальника універсальних послуг та отримання обґрунтованого рівня прибутку.

Розрахунок тарифу на послуги постачальника універсальних послуг та всіх його складових здійснюється без урахування ПДВ.

Постанова НКРЕКП від 05.10.2018 р. №1176 чинна з 05.10.2018 р.


Як формують тариф на послуги енергопостачальника «останньої надії»

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Методику розрахунку тарифу на послуги постачальника «останньої надії».

Ця Методика відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» визначає процедуру та механізм формування тарифу на послуги постачальника «останньої надії» — енергопостачальника державної форми власності, що відповідає кваліфікаційним вимогам та критеріям, на якого КМУ тимчасово поклав обов'язки щодо надання послуг постачальника «останньої надії», якщо конкурс з визначення постачальника «останньої надії» не відбувся, і враховує принципи відшкодування економічно обґрунтованих витрат, пов'язаних з особливим режимом роботи та ризиками від провадження діяльності постачальника «останньої надії», та отримання обґрунтованого рівня прибутку.

НКРЕКП оприлюднює тариф на послуги постачальника «останньої надії» на офіційному веб-сайті не пізніше ніж за 5 днів до початку розрахункового періоду, на який встановлений цей тариф.

Постанова НКРЕКП від 05.10.2018 р. №1178 чинна з 19.10.2018 р.


Як визначають плату за доступ до елементів інфраструктури об'єкта будівництва

! Будівельникам і суб'єктам телекомунікацій

Мінрегіон затвердив Методику визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта будівництва.

Ця Методика визначає механізм формування та встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта будівництва та поширюється на інфраструктуру об'єктів будівництва усіх форм власності.

Дія Методики поширюється на відносини між власниками (володільцями) інфраструктури об'єкта будівництва та замовниками доступу до інфраструктури об'єкта будівництва, що виникають під час доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, для розташування технічних засобів телекомунікацій з метою надання телекомунікаційних послуг.

Плата за доступ до інфраструктури об'єкта складається з одноразової та/або періодичної плати.

Одноразовою платою є плата за розроблення та видачу технічних умов з доступу, причому плата за погодження власником проектної документації з доступу до інфраструктури об'єкта відповідно до техумов окремо не стягується.

Періодична плата може встановлюватися виключно за наявності додаткових витрат власника інфраструктури об'єкта, пов'язаних з наданим доступом.

Наказ Мінрегіону від 25.09.2018 р. №247
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 23.10.2018 р. офіційно не опублікований


Зміни у звітності недержавних пенсійних фондів

! Недержавним пенсійним фондам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, унесла зміни до Положення про порядок складання, формування та подання адміністратором недержавного пенсійного фонду звітності з недержавного пенсійного забезпечення, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 27.10.2011 р. №674.

Основною метою змін є приведення Положення у відповідність до Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».

Так, новою редакцією п. 4.1 розділу IV Положення уточнено, що достовірність і повнота річної фінансової звітності та впевненість щодо річних фінансових звітних даних підтверджуються суб'єктом аудиторської діяльності, який відповідно до законодавства має право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності та внесений до Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, що ведеться відповідно до Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», якщо інше не передбачено законодавством.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 11.09.2018 р. №1583 чинне з 19.10.2018 р.


З 7 листопада отримання сертифікатів відкритих ключів — тільки особисто

! СГ, які складають електронну звітність

АСЦК IДД ДФС повідомив, що 07.11.2018 р. набирає чинності Закон України від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (див. «ДК» №46/2017).

Пунктом 2 статті 22 Закону встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Таким чином, починаючи з 07.11.2018 р. отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т. ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.

Повідомлення АСЦК IДД ДФС від 03.09.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру