• Посилання скопійовано

Директор не йде у декретну відпустку: як бути з оформленням?

Директор підприємства вагітна й найближчим часом має народжувати, але користуватися правом на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами не буде, оскільки працюватиме. Які виплати у такому випадку належать директору? Якими документами слід оформлювати таку ситуацію?

Згідно зі ст. 25 Закону України від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Але в наведеному випадку, оскільки директор не користуватиметься відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами, а працюватиме, вона отримуватиме заробітну плату за виконану роботу згідно зі ст. 94 КЗпП. Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Отже, якщо листок непрацездатності не надається й директор продовжує працювати, то їй виплачується лише заробітна плата. При цьому додаткових документів оформлювати не потрібно.

Й у такому випадку на період відсутності (пологів) слід оформити відпустку щорічну або без збереження заробітної плати.

Зверніть увагу!

Якщо жінка щойно народила дитину й вийшла відразу на роботу, їй виплата допомоги при народженні не припиняється.

Постановою КМУ від 25.06.2014 №208 дві допомоги: допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку об'єднані в один вид — допомогу при народженні дитини.

Якщо жінка, яка є отримувачем допомоги при народженні дитини, виявила бажання працювати, виплата допомоги не припиняється, а триває до закінчення терміну її призначення, тобто протягом 36 місяців.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру