• Посилання скопійовано

Відпустка з першого числа: як розрахувати відпусткові?

Початок відпустки працівника припадає на перше число календарного місяця, однак наказ про відпустку, як і розрахунок сум відпусткових, треба провести напередодні. Як правильно обрати розрахунковий період для обчислення відпусткових?

Відповідно до ст. 115 КЗпП, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Отже, виходить, що у разі початку відпустки з першого числа місяця відпусткові, як правило, виплачуються працівникові в останні дні попереднього місяця.

Мінсоцполітики у листі від 06.02.2017 р. №272/0/101-17/282 (див. «ДК» №12/2017) проаналізувало правила розрахунку відпусткових за Порядком №1001. Згідно з абз. 1 п. 2 Порядку №100, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Пунктом 7 Порядку №100 встановлено, що нараховують виплати за час відпусток шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. Одержаний результат множиться на кількість календарних днів відпустки.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Але окремого порядку розрахунку відпусткових для відпустки, що починається з першого числа місяця, Порядком №100 не встановлено. Отже, бухгалтер повинен розраховувати відпусткові за загальними правилами.

Мінсоцполітики на підставі вищенаведених правил та особливостей надало поради, як бути в такому випадку:

— на момент, коли відпусткові мають бути виплачені, їх розрахунок здійснюється без даних про доходи працівника за останній місяць розрахункового періоду;

— після нарахування всіх виплат працівникові за такий останній місяць розрахункового періоду роботодавці можуть здійснити перерахунок середньої зарплати з урахуванням цих нарахованих сум.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру