• Посилання скопійовано

Що нового

Податкову знижку на навчання поширено на дошкільну, шкільну, позашкільну освіту

! Фізособам

У зв'язку з опублікуванням у «Голосі України» 27.07.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України».

Унесено зміну до пп. 165.1.14 ПКУ, згідно з якою не включаються до оподатковуваного доходу фізособи аліменти, що виплачуються нерезидентом.

Змінами в пп. 166.3.3 ПКУ до витрат, дозволених до включення до податкової знижки, віднесено суму коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення (до змін — лише середньої професійної або вищої освіти).

Закон України від 03.07.2018 р. №2477-VIII чинний з 28.07.2018 р.


Новий Порядок відшкодування ПДВ

! Платникам ПДВ

Держказначейство виклало в новій редакції Порядок здійснення органами Державної казначейської служби України бюджетного відшкодування податку на додану вартість на підставі даних Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, затвердженого наказом Держказначейства від 31.03.2017 р. №103.

Порядок регламентує організацію роботи Державної казначейської служби та її головних управлінь у процесі здійснення бюджетного відшкодування ПДВ на підставі даних Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Зазначено, що інформація про узгоджені суми бюджетного відшкодування у вигляді платіжних реквізитів, отримана Казначейством із Реєстру в хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування та в розрізі областей та міста Києва, в автоматизованому режимі відображається в окремому АРМ «Моніторинг ПДВ» системи АС «Є-Казна».

У головних управліннях Казначейства інформація з Реєстру, отримана від Казначейства, в автоматизованому режимі відображається для виконання в блоці «Оплата картотеки-2» АРМ «Доходів бюджетів (WEB)» системи АС «Є-Казна».

Наказ Держказначейства від 06.07.2018 р. №232 чинний з 06.07.2018 р.


Спрощено залучення зовнішніх кредитів для вітчизняних позичальників

! Резидентам

Нацбанк уніс зміни до:

— Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженого постановою НБУ від 17.06.2004 р. №270;

— Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою НБУ від 10.08.2005 р. №281;

— Порядку відкриття та використання коштів за поточними рахунками міжнародних фінансових організацій, що відкриваються в уповноважених банках, затвердженого постановою НБУ від 19.05.2014 р. №286;

— Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників, затвердженого постановою НБУ від 15.08.2016 р. №369.

Також викладено в новій редакції п. 2 пункту 2 Постанови НБУ від 23.06.2015 р. №409 «Про здійснення резидентами-позичальниками окремих платежів з погашення зовнішньої заборгованості за кредитами, позиками в іноземній валюті» і внесено зміни до пп. 1 п. 6 постанови НБУ від 13.12.2016 р. №410 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

Метою змін є спрощення регулювання операцій резидентів-позичальників із залучення зовнішніх кредитних ресурсів в Україну.

У Національному банку буде повністю автоматизовано процедури реєстрації/унесення змін до реєстрації/анулювання реєстрації зовнішніх договорів кредитування (позики) в іноземній валюті, укладених резидентами-позичальниками. Iніціювання таких процедур здійснюватиме уповноважений банк — обслуговуючий банк за договором шляхом надсилання до Нацбанку відповідного електронного документа, на підставі якого засобами спеціального програмного забезпечення Нацбанку буде проведено в автоматизованому режимі необхідну процедуру.

Пункти, що вносять зміни до постанов НБУ, набирають чинності з 20.08.2018 р.

Постанова НБУ від 20.07.2018 р. №83 чинна з 17.08.2018 р.


Змінено вимоги до нормативів страховика

! Страховикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердила Положення про обов'язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика.

Страховик зобов'язаний на будь-яку дату дотримуватися критеріїв ліквідності, прибутковості та якості активів страховика, нормативу платоспроможності та достатності капіталу, нормативу ризиковості операцій та нормативу якості активів.

Страховик, який є власником істотної участі у страховику (страховиках), зобов'язаний на будь-яку дату дотримуватися нормативу платоспроможності та достатності капіталу власника істотної участі.

При розміщенні коштів страхових резервів страховик повинен дотримуватися вимог до якості, безпечності, прибутковості, ліквідності та диверсифікованості активів.

У разі здійснення страховиками страхування довічної пенсії в системі недержавного пенсійного забезпечення кошти резервів, сформованих за такими договорами, розміщуються відповідно до статті 49 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення».

Нацкомфінпослуг може вимагати надання інформації про дотримання вимог Положення станом на будь-яку дату.

Перехідний період, протягом якого страховики повинні привести свою діяльність у відповідність до нових вимог, поділений на три етапи і закінчується 30.06.2020 р.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 07.06.2018 р. №850
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 31.07.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено Правила надання доступу до інфраструктури об'єкта транспорту

! Власникам (володільцям)

Кабмін затвердив Правила надання доступу до інфраструктури об'єкта транспорту, дія яких поширюється на відносини між власниками (володільцями) всіх форм власності та замовниками, що виникають під час доступу до інфраструктури об'єкта транспорту.

Дія Правил не поширюється на відносини, пов'язані з доступом до:

— споруд електрозв'язку, що перебувають у власності операторів, провайдерів телекомунікацій, а також до режимно-секретних об'єктів транспортної сфери, об'єктів цивільно-військової системи організації повітряного руху України;

— локомотивів, до кабін управління моторвагонних поїздів, спеціального самохідного рухомого складу та інших рухомих одиниць, до сигналів, стрілок, апаратів, механізмів та інших пристроїв, які забезпечують безпеку руху поїздів, а також до приміщень, з яких здійснюється управління сигналами та цими пристроями.

Правила встановлюють, зокрема: порядок звернення замовника до власника (володільця) щодо отримання доступу до інфраструктури об'єкта транспорту, строки розроблення та видачі технічних умов з доступу до елементів інфраструктури об'єкта транспорту, порядок та строки розроблення і погодження проектної документації з доступу, порядок подання замовником письмового звернення до власника (володільця) з пропозицією укладення договору з доступу, порядок та строки укладення договору з доступу та порядок та умови його розірвання та/або припинення.

Постанова КМУ від 18.07.2018 р. №586 чинна з 27.07.2018 р.


Оновлено типові форми «чорнобильських» документів

! Юрособам

Наказом Міністерства соціальної політики затверджено нові типові форми таких документів:

1) Звіт про виплату компенсацій, допомоги та надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, «7 ВК» (форма №1);

2) Паспорт даних підприємства, працівники якого отримують компенсаційні виплати та допомогу, пов'язані із заробітною платою, згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (форма №2);

3) Розрахунок видатків, пов'язаних із виплатою компенсацій та допомоги і наданням пільг, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (форма №3).

Водночас утратив чинність наказ Мінсоцполітики від 13.04.2016 р. №391, яким було затверджено попередні форми цих документів.

Наказ Міністерства соціальної політики України від 22.06.2018 р. №928 чинний з 22.06.2018 р.


НКЦПФР унесла зміни до низки нормативно-правових актів

! Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до деяких нормативно-правових актів з питань провадження депозитарної та клірингової діяльності, зокрема до:

— Порядку направлення акціонерним товариством повідомлень акціонерам через депозитарну систему України, затвердженого рішенням НКЦПФР від 07.03.2017 р. №148;

— Порядку виплати акціонерним товариством дивідендів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 12.04.2016 р. №391.

Викладено в новій редакції Положення про глобальний сертифікат та тимчасовий глобальний сертифікат, затверджене рішенням НКЦПФР від 30 липня 2013 року №1332.

Метою змін є приведення зазначених нормативно-правових актів у відповідність до Закону від 16.11.2017 р. №2210-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів» та Закону України від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Окремі положення Закону набирають чинності з дня набрання чинності Законом «Про електронні довірчі послуги».

Рішення НКЦПФР від 03.05.2018 р. №293
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 31.07.2018 р. офіційно не опубліковане


НБУ змінив порядок розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Порядку розрахунку та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок (Ukrainian Index of Interbank Rates, UIIR, затверджений постановою НБУ від 03.12.2015 р. №860).

Відповідно до змін, розрахунок індексу UIIR здійснюватиметься щодня (за підсумками кожного робочого дня) на підставі інформації про угоди з надання/розміщення гривневих ресурсів, які були укладені банками на міжбанківському ринку України у відповідний день з іншими банками та інформація про які була надана Національному банку через відповідні канали обміну інформацією торговельно-інформаційними системами до 9 години наступного робочого дня за київським часом.

Розрахунок та оприлюднення індексу UIIR здійснюватимуться за двома категоріями міжбанківських угод:

1) «кредити та депозити», до яких для потреб розрахунку індексу UIIR уключаються всі укладені за допомогою функціоналів ТIС операції із надання кредитів та розміщення депозитів (у тому числі інформація за пролонгованими угодами);

2) «угоди своп», до яких для потреб розрахунку індексу UIIR уключаються всі укладені за допомогою функціоналів ТIС операції з купівлі доларів США за гривні на умовах «своп».

Рішення НБУ від 19.07.2018 №466-рш чинне з 01.08.2018 р.


Нове Положення про встановлення офіційного курсу гривні до інвалют

! Банкам, суб'єктам ЗЕД

Нацбанк Постановою «Про деякі питання встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та внесення змін до Класифікатора іноземних валют та банківських металів» затвердив Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів і розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США.

Зокрема, передбачено, що офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів установлюється:

— щодня — для конвертованих валют, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями, валют країн — членів Європейського Союзу (1 група Класифікатора іноземних валют та банківських металів), для іноземних валют інших країн, які є головними зовнішньоторговельними партнерами України, і для банківських металів;

— один раз на місяць — для інших іноземних валют;

— один раз на місяць — уточнений для спеціальних прав запозичення.

Постанова НБУ від 19.07.2018 р. №80 чинна з 01.08.2018 р.


Зміни в процедурі банкрутства

! СГ

Мін'юст затвердив зміни до низки власних нормативно-правових актів з питань банкрутства.

Зокрема, змінам до Наказу Мін'юсту від 18.01.2013 р. №129/5 «Про деякі питання ведення і подання арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) статистичної звітності, оперативної звітності та інформації про свою діяльність» уточнено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) веде і подає звітність як самозайнята особа, що здійснює незалежну професійну діяльність:

— до контролюючого органу за місцем взяття на облік як платника ЄСВ — звіт за формою і в строки, встановлені Порядком №435;

— до контролюючого органу за своєю податковою адресою — податкову декларацію в порядку та строки, встановлені законодавством України.

Арбітражний керуючий складає та подає звітність стосовно помічників арбітражного керуючого або інших осіб, які перебувають у трудових відносинах з арбітражним керуючим, до контролюючих органів в порядку та строки, встановлені законодавством України.

Наказ Мін'юсту від 06.07.2018 р. №2305/5 чинний з 27.07.2018 р.


Зміна в Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах

! Учасникам електронних торгів

Кабінет Міністрів України вніс зміну до п. 16 Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах, затвердженого постановою КМУ від 27.09.2017 р. №719, замінивши абзац третій новими п'ятьма абзацами.

Відповідно до зміни, якщо ринкова вартість активу, який виставляється на повторні електронні торги, визначена за результатами проведеної оцінки на відповідних повторних торгах, є меншою за вартість цього активу за звітом про його оцінку на перших електронних торгах, стартова ціна активу на кожних відповідних повторних електронних торгах не може бути зменшена більше ніж на:

— 10% його ринкової вартості за звітом про оцінку на перших електронних торгах — на повторних електронних торгах, що відбуваються вперше;

— 20% його ринкової вартості за звітом про оцінку на перших електронних торгах — на повторних електронних торгах, що відбуваються вдруге;

— 30% його ринкової вартості за звітом про оцінку на перших електронних торгах — на повторних електронних торгах, що відбуваються втретє;

— 40 та 50% його ринкової вартості за звітом про оцінку на перших електронних торгах — на повторних електронних торгах, що відбуваються вчетверте та вп'яте (для рухомого майна).

До змін абз. 3 п. 16 Порядку було передбачено: якщо ринкова вартість активу, який виставляється на повторні електронні торги, визначена за результатами проведеної оцінки на відповідних повторних торгах, є меншою за вартість цього активу за звітом про його оцінку на перших електронних торгах, стартова ціна активу на кожних відповідних повторних електронних торгах не може бути зменшена більше ніж на 10% його ринкової вартості за звітом про оцінку на перших електронних торгах.

Постанова КМУ від 04.07.2018 р. №531 чинна з 12.07.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру